Monday, October 28, 2013

Kelapa MATAG

Kelapa MATAG

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kelapa MATAG
Pengelasan saintifik
Alam: Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Arecales
Keluarga: Arecaceae
Genus: Cocos
Spesies: C. nucifera
Nama binomial
Cocos nucifera 'MATAG'
(L.)
Kelapa MATAG (Cocos nucifera 'Matag') merupakan kultivar kelapa yang disyorkan untuk tanaman di Malaysia oleh Jabatan Pertanian Malaysia.[1] Kelapa ialah dari keluarga Arecaceae atau keluarga Palmae merupakan tumbuhan pelbagai guna dari bahagian batang, daun, dan buahnya iaitu sabut, air kelapa, tempurung dan isinya oleh manusia terutama di Asia Tenggara dan Kepulauan Pasifik. Sebut sahaja kelapa maka akan terbayang pokok yang tumbuh menegak tanpa cabang dengan daun yang banyak jejari dan lazimnya ditanam di kawasan tanah persisir pantai.
Di Malaysia terdapat beberapa varieti kelapa yang tumbuh sendiri atau ditanam secara komersil semenjak dahulu yang dikenali dengan varieti 'Malayan Tall'. Terdapat seluas 110,000 hektar tanaman kelapa di Malaysia pada tahun 2011 dengan pengeluaran sebanyak 527,650 metrik tan yang bernilai sekitar RM 264 juta. Walaupun keluasan tanaman kelapa telah berkurang daripada 121,011 hektar pada tahun 2005 (kurang hampir 10,000 hektar), tetapi pengeluaran kelapa masih ditahap memuaskan dari 538,807 mt kepada 527,650 sahaja. Ini kerana penanaman kelapa matag dipercayai meningkatkan hasil pengeluaran setiap hektar.
Kelapa matag adalah nama singkatan bagi kacukan antara varieti kelapa 'Malayan Tall' dangan kelapa 'Tagnanan' yang dicantumkan menjadi 'MATAG'.[2]Industri tanaman kelapa di Malaysia merupakan satu industri penting dikalangan petani yang menyumbang kepada sosio-ekonomi untuk pembasmian kemisikinan terutamanya pekebun kecil kelapa. Kebanyakan mereka mananam kelapa varieti 'Malayan Tall' yang telah tua dan tidak produktif lagi dengan penghasilan yang sangat rendah. Seramai lebih 80,000 petani dilaporkan terlibat dengan penanaman kelapa pada 2010 dengan keluasan mencapai 110,000 hektar terutama di beberapa kawasan seperti di Johor, Selangor, Perak, Sabah dan Sarawak. Kebanyakan mereka kini telah mula mengubah tanaman kelapa kepada tanaman lain seperti kelapa sawit dan dusun campuran kerana jaminan pendapatan yang lebih elok berbanding kelapa sahaja. Bagaimanapun pengenalan varieti kelapa 'Matag' telah membantu mengekalkan penanaman kelapa di sini kerana permintaan kelapa yang terus meningkat.

Penanaman

Penanaman kelapa matag telah mula dikomersilkan di sebuah estet swasta di Perak dengan keluasn sekitar 2,200 hektar semenjak dulu dan mampu mengeluarkan beratus juta biji kelapa setahun. Ladang Jendarata milik United Plantation menanam kelapa ini untuk pengeluaran kelapa segar dan juga merupakan satu-satunya pengeluar anak benih tulen kelapa 'Matag' di Malaysia secara komersil. Jabatan Pertanian juga ada mengeluarkan benih kelapa 'Matag' yang tulen dari beberapa stesen kelapa. Pada satu masa dahulu Ladang Jenderata membekalkan sebanyak 66% daripada jumlah keperluan penanaman kelapa 'Matag' kepada Jabatan Pertanian dalam 'Program Penanaman Semula Kawasan Kelapa'. Pada peringkat awal, kos bagi pembelian anak benih kelapa 'Matag' cuma RM 6.50 sepokok dan kemudian telah meningkat kepada RM 15.00 sepokok 2-4 tahun lalu dan kini pada tahun 2012 telah mencecah kepada RM 22.00 sepokok. Permintaan yang tinggi, kos pengeluaran yang meningkat dan keadaan cuaca yang banyak hujan menyebabkan peratusan kejayaan untuk mendapatkan anak benih kelapa 'Matag' rendah menyebabkan kos jualan anak benih kelapa ini telah banyak meningkat.
Anak benih tulen merupakan asas kepada kejayaan penanaman kelapa 'Matag'. Petani perlu mendapatkan bekalan anak benih 'Matag' daripada pembekal sah yang mampu menyediakan benih tulen iaitu Jabatan Pertanian dan Ladang Jenderata (UP) sahaja. Walaupun ada nurseri swasta yang mendakwa mempunyai anak benih kelapa matag, ia perlu diawasi kerana peratus kejayaan proses pendebungaan kelapa matag sekitar 45-50% sahaja yang menjadi kelapa matag. Manakala 50% lagi mungkin tidak menjadi kelapa matag tetapi jadi kelapa MRD atau Tagnanan atau lain-lain.
Penyediaan anak benih kelapa matag adalah menggunakan debunga dari pokok varieti 'Tagnanan' (tinggi) dengan pokok varieti 'Malayan Red Drawrf' (MRD) atau 'Malayan Yellow Dwarf' (MYD) yang rendah dan renek. Debunga Tagnanan disembur kepada bunga betina MRD/MYD dan ditutup rapat. Lazimnya selepas setahun baru akan dapat anak benih matag selepas proses menakai (culling) pokok yang bukan jenis matag.
Jarak penanaman kelapa matag adalah mengikut jenis tanah tetapi lazimnya sekitar 8.1 meter x 8.1 meter dengan kadar kepadatan sebanyak 178 pokok sehektar. Pokok kelapa memerlukan 100% cahaya matahari untuk memberikan hasil yang optima. Sediakan lubang penanaman dengan ukuran 0.45m x 0.45m x 0.45m sebelum menanam dan berikan baja organik dan 200 gram baja Fosfat digaul kedalam lubang penanaman. Penanaman kelapa sering diintergrasikan dengan tanaman selingan seperti pisang, nanas, tanaman kontan seperti jagung, sayur-sayuran, keledek, keladi dan sebagainya. Kaedah ini akan memastikan petani mendapat pendapatan lebih cepat sementara menunggu pokok kelapa matag berbuah. Aktiviti penternakan seperti menternak ayam, kambing atau lain-lain yang sesuai juga digalakan dalam program pemulihan kawasan kelapa oleh kerajaan. Program pembajaan kelapa matag diberikan sebanyak 1 kg sepokok dengan NPK 15:15:15 pada tahun pertama dan ditambah kepada 1.5 kg/pokok pada tahun kedua dan seterusnya. Baja NPK 12:12:17:2 diberikan sebanyak 5 kg/pokok/ tahun setelah pokok mula berbuah pada tahun keempat atau tahun kelima. Pengapuran sebanyak 2-3 mt/ha/ tahun disyorkan untuk diberikan terutama dikawasan tanah persisir pantai.

Penyakit dan perosak

Masalah serangan kumbang tanduk (Oryctes rhinocerous) merupakan ancaman peringkat awal penanaman yang perlu dikawal. Kumbang tanduk yang masuk ke dalam anak pokok yang baru ditanam akan memakan umbut dan menyebabkan pokok akan mati jika tidak dikawal. Kawalan dengan cara manual (musnahkan perumah) atau gunakan racun yang sesuai seperti carbofuran. Perosak lain tanaman kelapa seperti kumbang jalur merah (Rynchoporus schach) yang juga serangga merosakkan batang dan pucuk kelapa matag dikawal dengan racun monocrothopos atau metamidophos (5-10 mL/pokok) iaitu cara suntingan batang pokok. Masalah lain ialah seperti serangan ulat beluncas, ulat pengorek daun (Artona catoxantha) dan beberapa perosak lain.

Penuaian

Kelapa Matag lebih cepat mengeluarkan hasil berbanding dengan varieti kelapa 'Malayan Tall' sedia ada iaitu petani boleh mengutip hasil buah kelapa seawal 3-4 tahun selepas penanaman. Berdasarkan laporan penilaian yang dibuat Jabatan Pertanian mendapati seluas lebih 67 hektar kelapa matag ditanam di Perak, Johor dan Selangor pada tahun 2009 dimana melibatkan sebanyak 17,000 pokok dibuat kajian. Kebanyakan petani menanam dengan tanaman selingan seperti pisang, herba, koko, sayur-sayuran malahan ada yang menanam di celah-celah kelapa sawit. Kajian tersebut menyatakan sebanyak 992,120 biji kelapa telah dihasilkan dengan produktiviti pengeluaran hasil kelapa matag sebanyak 9,532 biji/ha/tahun (umur pokok 7 tahun), sebanyak 12,941 biji/hektar/tahun (umur 8 tahun) dan sebanyak 23,757 biji/hektar / tahun (umur pokok 9 tahun). Purata penghasilan bagi ketiga-tiga tahun tersebut adalah sebanyak 14,937 biji/hektar /tahun. Hasil pengeluaran terus meningkat saban tahun dengan penjagaan yang baik.

Potensi

Malaysia masih merupakan pengguna tegar produk kelapa untuk kegunaan harian. Banyak menu makanan harian menggunakan asas produk santan kelapa seperti nasi lemak, masakan kari, kuih muih, masak lemak cili padi, masak lemak putih dan bermacam lagi jenis masakan. Santan segar atau santan siap proses kini terdapat dipasaran dengan harga yang berpatutan. Keperluan produk kelapa di musim perayaan seperti Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji bertambah berlipat kali ganda untuk masak rendang serta lain-lain menu menyebabkan berlaku pengimportan buah kelapa dari negara jiran (terutamanya dari Indonesia) untuk menampung kekurangan ini. Program menambahkan kawasan atau menanam varieti kelapa baru seperti kelapa matag dijangka dapat memenuhi keperluan kelapa untuk rakyat Malaysia pada masa akan datang.

Saturday, October 5, 2013

Bebiri

Baka Bebiri

Baka bebiri di negara ini adalah terhad. Kebanyakannya adalah jenis tempatan. Jenis eksotik telah diimport untuk tujuan pembiakan dengan jenis tempatan ini. Pada keseluruhanya, baka bebiri dibahagikan kepada dua:
1. Baka Asli Tempatan(Malin)
2.Baka Eksotik
a.Dorset Horn
b.Polled Dorset
c. Wiltshire
d. Baka Kacukan

Baka Asli Ternpatan (Malin)

Jantan Betina
Berat Lahir 1.8 kg. 1.8 kg.
25 – 30 kg. 15 – 25 kg.
  • bertubuh kecil dan pendek, berbulu putih, kehitaman dan kadangkala perang dan hitam di bahagian kepala dan kaki.
  • bulunya sederhana panjang dan agak lurus serta berkeupayaan untuk menggugurkan bulunya sendiri. Baka jantan mempunyai tanduk.
  • Telinganya sederhana besarnya dan kadang kala genit (vestigial).
  • Ciri-ciri yang baik untuk baka ini ialah ia tahan kepada cuaca dan penyakit.
DORSET HORN

/image/image_gallery?uuid=42fdc25e-17a8-4614-a82f-6511b661a66b&groupId=10131&t=1237036601093
Jantan Betina
60 – 110 kg. 40 – 70 kg.
  • baka adalah dari jenis yang berbulu pendek Badannya besar dan gempal.
  • bulu berwarna putih dan kulit berwarna merah jambu. Jenis ini bertanduk, jantan dimana tanduk jika panjang akan membuat lingkaran di kepala.
  • baka ini didapati boleh menyesuai diri pada iklim panas. Pada tempat asalnya, ia kerap membiak serta sering melahirkan anak kembar 2 atau 3.
  • baka jantan digunakan untuk dibiakkan dengan baka tempatan dan hasilnya adalah sangat menggalakkan.
POLLED DORSET
Berat Dewasa
Jantan 25 – 30 kg
Betina 15 – 25 kg
  • jenis yang berbulu sederhana panjang.
  • Badannya besar dan gempal.
  • Bulu berwarna putih serta pendek dan kulit berwarna merah jambu.
  • bertanduk, lebih-lebih lagi yang jantan dimana tanduk jika panjang akan membuat lingkaran di kepala.
  • boleh menyesuai diri pada iklim panas.
  • Pada tempat asalnya, ia kerap membiak serta sering melahirkan anak kembar 2 atau 3.
  • baka jantan digunakan untuk dibiakkan dengan baka tempatan dan hasilnya adalah sangat menggalakkan.
WILTSHIRE

Jantan Betina
40 – 100 kg. 40 – 80 kg.
  • Baka jenis ini mempunyai bulu yang sedikit dan ia seakan-akan menyerupai kambing.
  • la mempunyai tanduk dan kadar pembesaran dan saiz adalah sederhana.
  • Pemeliharaannya adalah untuk daging
  • Walaupun bilangannya di Malaysia sedikit, baka ini telah menunjukkan prestasi yang baik.
KACUKAN
Jantan Betina
20 – 50 kg. 20 – 40 kg
  • Dari segi pembiakan, baka-baka kacukan telah dapat membiak sepanjang tahun dan prestasi pertumbuhannya puia adalah lebih baik jika dibandingkan dengan yang tempatan.
  • Kebanyakan dari jenis ini adalah hasil dari kacukan baka ternpatan dengan baka Dorset dan Wiltshire. Saiz badan adalah lebih besar dari bebiri tempatan.
  • Rupanya mirip jenis exotic.
  • Bulunya adalah lebih panjang dan gebu dari jenis baka ternpatan tetapi pendek dari baka exotic.
PEMILIHAN BAKA
Baka atau keturunan Bentuk badan dan pengamatan
Berat anak semasa dilahirkan hendaklah tinggi. Badan besar dan padat terutama pada bahagian rusuk dan punggung.
Kadar kenaikan berat badan yang cepat. Badan lurus dan tidak melentuk ke bawah, kaki tegap, lurus dan selari.
Berat badan pada umur 1 tahun lebih dari 20 kg. Bulu teratur dan kemas, tiada tanda-tanda najis dibahagian ekor.
Keluaran susu yang banyak. Ambing susu terletak dengan baik dan mempunyai cantuman yang padat dengan badan.
Jarak antara kelahiran yang singkat – kurang dari 8 bulan. Untuk menentukan bebiri mempunyai daging yang padat cara perabaan hendaklah dibuat,- Bahagian tulang belakang mempunyai daging yang banyak.
- Tulang dada teratur, tegak dan lebar.
- Tulang peha mempunyai daging yang banyak hingga ke bahagian lutut.
- Ekor dipenuhi dengan daging.
umur tidak melebihi 1 1/2 tahun Umur bebiri boleh diketahui dari tuan punya atau secara anggaran mengikut pertumbuhan gigi.
Tentukan juga bebiri tidak mempunyai kudis atau parasit kulit dan bulu. Ini dapat dipastikan dengan membuka bulu yang tebal sehingga menampakkan kulit bebiri.
PENGURUSAN TERNAKAN
  1. Lahir hingga 3 bulan
    • Anak bebiri yang baru lahir dikurung bersama ibunya selama 2 minggu.
    • Ibu bebiri beserta anak-anaknya tidak akan dilepas meragut selama 4 – 6 minggu
  2. Selepas cerai susu hingga dewasa
    • Selepas cerai susu (umur 3-4 bulan), anak bebiri dipisahkan dari ibu.
  3. Penjagaan bebirl dewasa
    • Setiap ekor diperiksa gigi, kaki dan ambingnya.
    • Pemberian ubat cacing dan penyemburan ubat kutu dibuat mengikut jadual.
  4. Penjagaan dalam Penggemukan
    • Faktor yang penting ialah makanan yang bermutu.
    • Anak bebiri boleh digemukan bila telah meningkat 3 – 4 bulan.
    • Penggemukan ini memerlukap empat hingga lapan bulan dimana berat badan mencapai antara 20 – 35 kg.
PENGURUSAN AM
  1. Pemberian Tanda (Tagging) Pengenalan
  2. Perawatan Kuku
  3. Pencukuran Bulu Bebiri
SISTEM BERKURUNG
  • Sistem ini pada amnya tidak digalakkan
  • Sistem ini diamalkan oleh penternak-penternak yang tidak mempunyai kawasan ragutan
  • Sistem ini boleh dibuat untuk projek penggemukan, menggunakan rumput potong atau makanan lain
  • Untuk pengurusan ternakan yang sakit dan yang baru lahir sehingga 2 minggu ke 2 bulan
RAGUT LEPAS
  • Ternakan bergerak bebas untuk meragut pada bila-bila masa.
  • Bebiri boleh merayau dan merosakkan tanaman orang
  • Risiko kehilangan adalah tinggi
SEMI INTENSIF
  • Dilakukan dengan melepaskan bebiri pada siang hari dan mengurungnya di dalam kandang pada waktu malam
  • Sistem pemeliharaan ini adalah baik kerana pengawasan terhadap kesihatan ternakan dapat dibuat setiap hari sebelum melepas atau ketika mengurung ternakan itu kembali
PEMAKANAN
Keperluan dan Manfaat Makanan
Pada umumnya makanan diperlukan untuk pembesaran, pembiakan, pengeluaran susu dan kesihatan. Makanan bermutu tinggi dapat mempercepatkan pertumbuhan anak bebiri dan juga kualiti daging bebiri yang disembelih akan lebih baik. Makanan juga mempengaruhi sistern reproduksi ternakan.
Klasifikasi Makanan
Zat Pemakanan Keterangan
Protin pembinaan otot-otot dan proses pemulihan tisu-tisu badan. la juga adalah mustahak untuk pertumbuhan dan pengeluaran susu.
Karbohidrat (Kanji) dan Lemak memberi tenaga, pertumbuhan dan pengeluaran susu. Kekurangannya akan menyebabkan kadar pertumbuhan bebiri terencat, berat badan menurun, pembiakan terganggu dan juga boleh menyebabkan kematian. serta ketahanan melawan parasit dan penyakit juga menurun.
Garam Galiandiperolehi dalam 2 bentuk iaitu campuran atau batu garam. Campuran yang diberi biasanya mengandungi 1% TCP (Tricalcium phosphate) 1% garam biasa, 0.5% “trace minerals” dan 0.5% batu kapur. Garam galian akan mengambil tempat jagung 3 – 5% dari peratus makanan tambahan untuk pertumbuhan tulang, gigi, pembentukan cecair badan dan juga bagi menjamin kesihatan ternakan. contoh- kalsium, fosforan, natrium, magnesium, chlorine, sulphur, kuprum, kobalt dan selenium. Keperluan/ekor = 7 ke 14 gm. garam setiap hari.
Vitaminbiasanya dicampurkan dalam makanan tambahan atau pun dalam garam galian diperlukan dalam kuantiti yang kecil, vitamin penting dalam mengaturkan proses-proses badan bagi menjamin pertumbuhan, pengeluaran, pembiakan dan kesihatan ternakan. Vitamin B dan C dapat dibina sendiri dalarn badan ternakan, hanya vitamin-vitamin A, D dan E patut diberi penekanan.
Serabut kasar la memenuhi ruang dalam perut dan akan menggalakkan dan mencepatkan aktiviti bakteria untuk menghadarn makanan tersebut dan selanjutnya akan meningkatkan daya kecekapan penghadaman
Air mengawal suhu badan, perjalanan dan pengambilan zat oleh badan, ibu bebiri yang mengeluarkan susu. Jumlah air yang diminum bergantung kepada suhu udara, kelembapan udara, jenis bahan makanan dan juga peringkat umur dan kumpulan ternakan. Purata keperluan- sebanyak 3 – 4 bahagian berat bahan kering yang dimakan. Contohnya jika seekor ternakan mernerlukan 4 kilo berat kering makanan sehari biasa ia memerlukan 12 – 16 liter air sehari. Cara yang baik dan praktikal untuk memenuhi keperluan air bagi semua ternakan di ladang adalah dengan memastikan air bersih sentiasa ada
Pada umumnya jika zat-zat ini tidak mencukupi pertumbuhan bebiri akan terjejas, pengeluaran susu akan berkurangan dan ternakan akan mudah dijangkiti penyakit.
JENIS BAHAN MAKANAN
Bahan makanan yang diberikan pada ternakan bebiri dibahagikan kepada tiga jenis iaitu:
Makanan Hijauan
/image/image_gallery?uuid=b8bc7917-29b7-4d96-bf73-b05c7147934f&groupId=10131&t=1237097345399Rumput, kekacang dan tumbuhan lain adalah bahan hijauan yang biasa dan penting di dalam pemakanan bebiri. Tumbuhan ini pada umur yang sesuai, bukan sahaja mempunyaj nilai pemakanan dan zat yang tinggi tetapi mengandungi bahan serabut mentah yang penting bagi pengeluaran susu yang lemak. Kandungan bahan serabut dan isipadu yang besar dapat merangsang perut besar agar menjadi lebih cekap dalarn penghadaman.
Kawasan-kawasan yang mudah dan baik untuk mendapatkan makanan hijauan ini adalah di estet-estet dan kebun-kebun getah, kelapa sawit, kelapa dan pokok jati. Jika kerja merumput tidak dijalankan, pertumbuhan rumput rumpai yang tebal di antara pokok-pokok ini akan dapat dijadikan makanan untuk ternakan bebiri.
/image/image_gallery?uuid=f07ab0d5-bfa9-4c32-a775-dce908e773e2&groupId=10131&t=1237097345413Tumbuhan ini terdiri dari rumput rumpai asli dan kekacang yang diperkenalkan sebagai penutup bumi. Kira-kira 60 – 70% daripada tumbuhan di dalam kebun-kebun ini boleh dimakan oleh ternakan dan nilai zat makanannya adalah setanding dengan rumput pastura yang ditanam. Jenis rumpai asli yang lebih digemari oleh bebiri ialah rumput melala, rumput Israel (Asystasia) selaput tunggul, pengorak, rumput kerbau dan rumput pait. Kebanyakan daripada kekacang penutup bumi juga digemari, melainkan jenis Calopogoniurn caeruleum yang biasanya diragut akhir sekali.
/image/image_gallery?uuid=553d96c2-9384-43e1-ae59-667bab15ee04&groupId=10131&t=1237097345421Dalam menggunakan tumbuhan-tumbuhan ini sebagai makanan ternakan bebiri, kadar muatan bebiri di dalam sesuatu kawasan perlulah diambil perhatian supaya dapat mengelakkan daripada ragutan berlebihan. Oleh kerana pengeluaran bahan hijauan dan bahan kering daripada tumbuhan ini dijangka rendah, kemampuan menampung bilangan ternakan juga adalah terhad.
Bagi bahan hijauan basah seperti rumput atau kekacang, seekor bebiri dewasa memerlukan di antara 8 – 10% dari berat badan, setiap hari atau bagi bahan kering diantara 2.5 – 3% dari berat badannya. Sebagai garis panduan kadar penampungan yang disyorkan adalah diantara 3 – 7 ekor bebiri dewasa sehektar bergantung kepada kesuburan tumbuhan rumput rumpai di bawah tanaman-tanaman tersebut.
Makanan Tambahan
Dalam pemeliharaan bebiri makanan tambahan hendaklah dihadkan kepada 6 – 10% dari jumlah berat makanan ternakan tersebut. la hanya diperlukan untuk bebiri seperti berikut sahaja.
  • Bebiri betina yang sedang bunting
  • Bebiri betina yang sedang menyusu
  • Anak bebiri betina untuk digemukkan
  • Pejantan baka yang sering digunakan
  • Anak bebiri yang baru dicerai susu
Makanan tambahan biasanya berbentuk campuran tepung atau until. Until-until konsentret ini boleh diperolehi daripada kilang-kilang atau peniaga-peniaga makanan ternakan manakala tepung konsentret boleh dibuat sendiri. Sebagai panduan, makanan tambahan boleh dibuat dengan campuran jagung dan bahan-bahan sampingan pertanian yang lain seperti berikut
Contoh I
  • 50% atau 2 bahagian jagung
  • 25% atau 1 bahagian sekam/dedak padi
  • 25% atau 1 bahagian sekam/dedak gandurn.
Contoh II
  • 80% atau 4 bahagian jagung
  • 20% atau 1 bahagian dedak kacang soya
Contoh III
  • 60% atau 6 bahagian jagung
  • 20% atau 2 bahagian dedak kacang soya
  • 20% atau 2 bahagian sekam dedak gandum atau padi
Di dalam membuat makanan tambahan, kos bahan-bahan mentah hendaklah diambil perhatian dan tidaklah perlu mengikut contoh bahan-bahan yang tersebut di atas. Bahan-bahan sampingan pertanian tempatan seperti hampas ubi kayu, hampas sagu, sagu kering, kulit koko, palpa kopi, hampas membuat arak, baja tinja ayam, kulit nenas, tahi gula dan hampas tauhu boleh digunakan bagi maksud ini. Sebagai contoh bahan-bahan yang diperolehi dengan mudah dan dengan harga yang rendah hendaklah diberi keutamaan. Secara keseluruhannya yang penting dalam pemakanan ialah jumlah makanan yang akan dimakan oleh ternakan hendaklah dapat memenuhi keperluan pemakanan mengikut peringkat-peringkat umur dan pertumbuhan ternakan tersebut.
Seperkara yang perlu juga ditegaskan ialah bahan-bahan yang mempunyai kandungan kuprum hendaklah dielakkan dalam pembuatan makanan tambahan ini. Sebagai contoh hampas isirong palma dan dedak kopra yang mana kedua-duanya mempunyai kandungan kuprum lebih daripada 20 p.p.m. (bahagian dalam sejuta) adalah tidak sesuai dimakan oleh ternakan bebiri untuk jangka panjang.
KAWALAN KESIHATAN
Penjagaan kesihatan bebiri adalah satu perkara yang amat penting dan perlu difahami oleh setiap penternak. Bebiri yang tidak sihat akan merugikan para penternak dari segi berikut:
  • ternakan senang mendapat penyakit
  • ternakan yang sakit pada amnya tidak akan membiak
  • ternakan kurang selera makan dan produktiviti menurun
  • kematian akan meningkat
  • kos perubatan akan meningkat
  • prestasi akan menurun dan merugikan oenternak
Oleh kerana itu para penternak perlu mengetahui tanda-tanda penyakit dan cara-cara pencegahan dan pengawalannya. Mencegah lebih baik dari mengubati. Apabila ternakan telah sakit peluang untuk sembuh adalah tipis dan produktiviti akan menurun. Bagi para penternak yang baru, mengenal penyakit tertentu mungkin sukar tetapi apa yang patut diketahui adalah perbezaan antara ternakan sakit dan sihat. Pada amnya tanda-tanda Keadaan tersebut bolehlah dibezakan seperti berikut.
Bebiri Sihat Bebiri Sakit
Kelihatan segak, cergas dan aktif Monyok dan kelihatan tidak bermaya
Bulu kernas, teratur dan lebih bersih. Bulu kusut, kering dan mudah gugur
Berselera makan. Tidak mahu makan
Sentiasa berada dalam kumpulan dan berdamping dengan ternakan lain. Mengasingkan diri dan selalu ketinggalan dari kumpulan
Mata, hidung dan mulut bersih. Mata, hidung dan mulut berair atau berhingus
Tahi keras, bulat dan kurang berbau. Tahi tidak bulat / terlalu cair
Gempal dan tegap Badan kurus kering
Penyakit yang sering dihidapi oleh bebiri.
  1. Penyakit Cacing
  2. Coccidiosis
  3. Penyakit Puru (Contagious ecthyma)
  4. Penyakit Kembung
  5. Penyakit Paru-paru/Selsema/Sejuk
  6. Cirit-birit
  7. Kurang Darah
  8. Kancing Gigi (Tetanus)
  9. Luka
  10. Penyakit Kuning (Jaundice) akibat Keracunan
  11. Penyakit Kutu/Kurap
  12. Sakit Mata (Conjuctivitis)
  13. Penyakit Buruk Kuku (Foot Rot)
Penyakit-penyakit yang perlu dilaporkan kepada Jabatan Perkhidmatan Haiwan dengan segera untuk tindakan
  1. Penyakit Kuku dan Mulut
  2. Penyakit Caseous Lymphadenitis
  3. Penyakit Melioidosis
  4. Penyakit Brucellosis
  5. Penyakit Clostridlum
  6. Penyakit Pasteurellosis
  7. Penyakit Lidah Biru
PEMBIAKAN
Umur Dewasa Bebiri
Bebiri akan mula membiak apabila mencapai umur 6 – 9 bulan Kematangan bebiri itu bergantung kepada faktor-faktor berikut:
Faktor Keterangan
Baka bebiri Baka yang kecil seperti baka bebiri tempatan lebih cepat matang dari jenis besar
Keadaan makanan Bebiri yang mendapat makanan yang cukup dan berkualiti baik akan mencapai kedewasaan lebih cepat.
Keadaan sekeilling Bebiri yang berasal dari negara tropika lebih cepat dewasa jika dibandingkan dengan bebiri di negara-negara dingin.
Kedewasaan bebiri dari segi tubuh badan akan dicapai pada 1- 2 tahun. Umur yang baik bagi membiakkan bebiri betina pada peringkat 15 bulan dan yang jantan 18 bulan.
Sifat Reproduksi
  • Kitaran berahi/jarak berahi: 15 – 20 hari secara purata 17 hari
  • Lama berahi : 20 – 42 jam atau purata 30 jam
Tanda-tanda berahi
  • Gelisah dan mengembek
  • Nafsu makan berkurang
  • Suka memanjat bebiri lain
  • Kerap berdamping dengan bebiri jantan
  • Kemaluan membengkak dan kemerah-merahan
  • Keluar cairan/lendir dari kemaluan
  • Suka mengoyang-goyangkan ekor
  • Rela dirinya dipanjat dan dikahwini
Jangka masa bunting
144 – 152 hari atau purata 148 hari(lebih kurang 5 bulan)
Jarak kelahiran
Jarak kelahiran yang biasa didapati pada bebiri tempatan di Malaysia adalah 6-8 bulan. Dengan kadar kelahiran kernbar sebanyak 10 – 20% adalah dijangka purata bilangan anak yang boleh dliperolehi dalam setahun ialah 1.4 – 1.5 ekor anak untuk seekor ibu (ataupun 3 ekor anak dalam masa 2 tahun).

Thursday, October 3, 2013

Ternak Jamnapari sebagai percubaan


SAYA berminat untuk menternak kambing sejak dari kecil lagi. Selain boleh memberi sumber pendapatan tambahan, ia juga merupakan satu pekerjaan mengikut sunnah nabi," kata bekas Pengurus Agensi Iklan, Mohd Sakdan Kamsah.
Oleh kerana minat yang mendalam, dia sanggup membelanjakan wang sendiri untuk menternak pelbagai jenis kambing yang menjadi sumber pendapatan keduanya.
Mohd. Sakdan berkata, kesungguhan itu dibuktikan dengan kesanggupannya membelanjakan kira-kira RM25,000 untuk menyediakan kelengkapan khusus untuk keperluan menternak kambing.
''Nasib saya agak baik apabila pada mulanya ada penternak ingin menjual sebuah kandang dengan harga RM15,000 yang mempunyai 35 ekor kambing.
''Selepas tiga bulan kambing itu membiak dan mendapat lagi 11 ekor dan kini jumlah kambing yang diternak telah mencecah 60 ekor.
''Dari situ bermulalah aktiviti penternakan kambing yang telah dijalankan lebih setahun yang lalu. Saya yakin permintaan kambing akan meningkat tinggi terutamanya semasa musim Hari Raya Korban atau perayaan Deepavali," katanya kepada Utusan Malaysia yang mengusahakan ternakan tersebut di Kampung Taliair, Morib, Selangor.
Dia mengusahakan projek tersebut bersama seorang lagi rakannya yang menjaga sepenuh masa ternakan tersebut.
''Alhamdulillah hasil dari penat lelah itu, pada mulanya dengan campuran 25 ekor kambing biasa dan Jamnapari, kini kambing tersebut telah membiak menjadi 60 ekor yang diusahakan secara fidlot.
''Sebilangan kambing berkenaan boleh dijadikan baka yang kalau dijual boleh mencecah sehingga RM10,000 seekor," katanya.
Menurut Mohd Sakhdan, dia menternak kambing Jamnapari kerana kandungan daging haiwan tersebut kurang lemak dan digemari orang ramai.
Beliau berkata, mengusahakan ternakan kambing perlu mempunyai minat dan kesungguhan serta sentiasa turun padang untuk memastikan kambing yang diternak tidak berpenyakit dan mempunyai tahap kesihatan yang baik.
Menurutnya, pengalaman itu boleh diperoleh dengan mengikuti kursus yang ditawarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) serta selalu bertanyakan kepada penternak yang lebih berpengalaman.
Mohd Sakdan berkata, berdasarkan pengalamannya dalam menternak kambing Jamnapari, baka berkenaan amat suka kepada rumput napier kerana mengandungi cukup protein dan air.
Daun kangkung juga boleh diberi makan kepada kambing-kambing berkenaan.
''Setiap hujung minggu saya menggunakan kesempatan ini untuk menyabit rumput napier yang banyak terdapat di tepi-tepi jalan menghala ke Banting.
Kalau saya dapat menyabit rumput dan penuh satu van ia boleh menyediakan keperluan makanan sehingga lebih seminggu," katanya.
Dia juga memberi petua bagaimana untuk mendapatkan daging kambing yang pejal dan berkualiti iaitu dengan memberi air gula merah kepada ternakan.
Di samping itu kambing boer juga dikahwinkan dengan jenis jamnapari untuk mendapatkan baka yang baik.
Mohd. Sakdan berkata, sungguhpun rumput napier mudah terdapat di tepi-tepi jalan raya, tetapi ia perlu diproses terlebih dahulu supaya tidak mendatangkan masalah kepada ternakan tersebut.
Selain rumput napier, daun kelapa sawit dan pelet turut dijadikan makanan kepada kambing-kambing tersebut.
''Apa yang menjadi masalah kepada saya pada masa kini, rumput napier berkenaan kini dihancurkan dengan memotongnya secara manual.
"Bagaimanapun jika jumlah kambing semakin bertambah saya memerlukan mesin untuk memotong rumput-rumput berkenaan.
''Sebelum ini saya ada merayu kepada Menteri Pertanian dan Asas Tani membantu menyediakan mesin penghancur rumput napier berkenaan yang dianggarkan melebihi RM3,000 tetapi sehingga kini belum ada sebarang jawapan," katanya.
Ketika ditanya mengenai masa depan ternakan kambingnya, Mohd. Sakdan berkata, dia mahu menjadi usahawan ternakan yang berjaya dengan menjadi pembekal daging kambing terkemuka di negara ini ini dengan memasarkannya secara besar-besaran.
Di samping itu, dia turut membela kambing saanen yang boleh menghasilkan susu untuk dijual.
''Saya juga bercadang untuk menghasilkan baka induk yang bermutu kerana ini juga mampu memberi sumber pendapatan yang baik kepada penternak.
''Untuk itu, saya bercadang untuk memohon bantuan daripada Kementerian Pertanian dan Asas Tani untuk membesarkan kandang sedia ada untuk menjadi sebuah ladang ternakan," katanya.
Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan baka kambing boleh menghubungi Mohd. Sakdan di talian 012-3125596.

Tuesday, September 24, 2013

bunga lah pulok

 comel nyo...... bilo lah nok bulih memiliki bunga seperti ini

bulih buat contoh .....

POKOK BUNGA KERTAS
Bougainvillea
spp
.
Berasal dari Amerika Selatan.
Nama Bougainvillea diambil sempena nama Louis Antoine de Bougainville,
seorang Komander Laut Perancis.
Pokok ini tergolong dalam family Nyctaginaceae yang mengandungi 250
spesis.
Pokok bunga kertas mendapat jolokan namanya disebabkan bunganya
yang nipis dan mempunyai cirri-ciri seperti kertas.
Pokok bunga kertas mempunyai bunga berwarna warni yang berkembang
sepanjang tahun.
Ia menjadi pilihan tanaman hiasan teropika sangat popular kerana ia
sangat menarik dan penjagaannya pula mudah.
Pembiakannya amat mudah iaitu hanya memerlukan keratan batang yang
boleh disemai di dalam beg plastik atau pasu.
Bunganya bersaiz kecil dan berbentuk corong namun penggunaannya
begitu baik oleh segelintir masyarakat yang menganyam untuk dandanan
rambut,campuran bunga untuk mandian pewangi dan sebagai kegunaan
diupacara keagamaan bagi kaum cina dan india
 
KELIHATAN seperti kertas dengan pelbagai warna dan bentuk yang cukup mengasyikkan, melambai seakan sehelai kertas tiap kali dihembus bayu.
Namun sifat dan daya ketahanannya tidaklah seperti kertas.
Itulah bunga kertas atau nama botaninya bougainvilla, yang dinamakan sempena Antoine de Bougainvilla.
Komander Laut Peranchis yang dikatakan orang pertama yang menemui bunga kertas.
Dipercayai berasal dari bahagian selatan Amerika, bunga kertas sering menjadi pilihan tanaman landskap, sebagai hiasan, bonsai, topiary, hiasan memanjat pergola dan seringkali digunakan sebagai pokok pagaran
Bukan sahaja kerana warna dan rupa bentuknya yang sungguh asyik mata memandang tetapi sifatnya cukup senang dijaga membuatkan bunga kertas menjadi penyeri laman yang popular di segenap kawasan dari kota metropolis sehinggalah ke pedalaman desa.
Pembiakan
Cara yang biasa digunakan ialah secara keratan
nbatang dan cantuman baji.
Keratan batang
Langkah 1
* Potong bahagian berkayu lembut iaitu sepanjang 10-15 sentimeter (sm) dari bahagian pucuk atau sejengkal setengah.
* Pastikan pisau yang digunakan adalah tajam, sebaik-baiknya gunakan scateurs. Potong secara 45 darjah atau secara serong. Setelah potong buang semua pucuk dan tinggalkan daun sebanyak dua atau tiga helai.
Langkah 2
* Sapukan bahagian yang telah dipotong tadi dengan hormon penggalak akar. Contohnya seradix.
Langkah 3
* Semai dan siram. Pada peringkat permulaan elakkan dari terkena cahaya matahari secara terus. Siram secara konsisten.
Cantuman baji
Cantuman baji atau istilah yang lebih popular digunakan ialah "kahwinkan" pokok bunga kertas yang biasanya dijalankan untuk menghasilkan pokok bunga kertas pelbagai warna pada satu pokok sahaja.
Peringatan, proses in harus dilakukan di awal pagi atau pada waktu petang. Elakkan membuat cantuman pada tengahari atau pada hari panas terik bagi menjamin kejayaan cantuman.
Langkah 1
* Pilih ranting yang hendak dicantumkan (scion). Buang semua daun pada bahagian yang hendak dicantumkan itu. Belah lebih kurang satu inci.
* Bahagian cantuman ini akan tumbuh sebagai ranting baharu.
Langkah 2
* Belah pokok penanti. Saiz belahan hendaklah sama dan sesuai dengan ranting yang hendak dicantumkan tadi. Belahan dilakukan di bawah bahagian mata tunas.
Langkah 3
* Terus cantumkan bahagian ranting yang dibelah tadi kepada pokok penanti. Dilakukan semasa getah masih belum kering. Faktor ini akan menentukan kejayaan cantuman.
Langkah 4
* Dengan berhati-hati balut cantuman tadi dengan parafilm atau sealing film bertujuan untuk memperkukuhkan lagi cantuman tersebut.
Langkah 5
* Gunakan plastik lutsinar atau plastik aiskrim untuk membalut bahagian cantuman tadi.
* Masukkan bermula daripada bahagian atas hujung cantuman dan seterusnya ikat. Biarkan selama seminggu atau dua minggu.
* Tujuan ini adalah untuk mengelakkan kehilangan air yang berlebihan.
* Juga buang semua daun pada bahagian batang pokok penanti. Daun baharu akan tumbuh pada bahagian ranting yang dicantumkan tadi.
Tips penjagaan
n Memerlukan saliran yang baik. Campuran terbaik ialah tanah bakar: baja organik: pasir sungai. Atau sebarang tanah campuran bersaliran baik atau poros sesuai untuk bunga kertas.
* Sebelum mengisi tanah campuran ke dalam pasu, letakkan batu-batu pecah atau pecahan pasu bagi menutup separuh daripada lubang pasu, kemudian letakkan bahan organik dan boleh juga dimasukkan baja tahi ayam yang telah diproses. Letakkan setebal dua inci.
* Sentiasa gemburkan kerana pokok bunga kertas memerlukan pengudaraan yang baik.
* Siram dengan jumlah air yang sederhana. Cukup sekadar membasahkan media pasuan. Elakkan siraman sehingga air keluar secara berlebihan melalui lubang pasu.
* Aktiviti pemangkasan hendaklah dilakukan secara berterusan bagi memastikan pengeluaran pucuk baharu dan juga pengeluaran bunga. Pemangkasan juga penting untuk membuang ranting-ranting yang berpenyakit dan mewujudkan aliran udara yang baik.
* Baja dengan menggunakan baja organik dan baja kimia.Bagi baja organik kekerapan adalah dua minggu sekali manakala bagi baja kimia sebulan sekali. Boleh guna baja butiran biru dan merah yang mempunyai unsur K yang tingi. Biasanya sebanyak 25gm setiap pasu atau satu sudu makan.
* Memerlukan cahaya matahari penuh. Elakkan persekitaran yang lembap. Pengudaraan persekitaran yang tidak baik akan menyebabkan penyakit yang disebabkan oleh kulat dan bakteria