Jom main masak - Masak petang...
1. PULUT DAKAP & KETUPAT PALAS
bahan - Bahan
6 cawan beras
2 1/5 Santan
Gula
Garam
Pisang
Daun Pisang
CARA- CARA
Masak santan bersama 1 Cawan Gula sehingga mendidih. selepas mendidih masukan garam secukup rasa. Masukan beras pulut dan masak sehingga kenyal.
Layurkan daun pisang di atas Api
Letakan pulut diatas daun pisan dan leperkan. Letakan pisang yang telah dibelah 2 ditengah- tengah pulut. Bungkus dan ketepikan. Ulang lagi satu bungkus dan selepas itu satukan bungkusan tadi dan ikat dengan tadi dan matikan disisi.
Selepas siap boleh dikukus.
Untuk daun palas - sama juga masukan pulut di dalam dan boleh di lihat di dalam video.
Selamat mencuba..😅✅✅✅
No comments:
Post a Comment