Tuesday, July 25, 2017
Bahan-Bahan Dan Jenis Campuran Konkrit
Bahan-Bahan Dan Jenis Campuran Konkrit
Bahan-bahan yang digunakan bagi kerja-kerja konkrit ialah:
i. Simen
Simen didatangkan dalam beg yang muatannya 50kg. Jenis simen yang selalu digunakan untuk kerja-kerja umum ialah 'Ordinary Portland Cement'. Disamping itu terdapat juga beberapa jenis simen seperti
a. Simen Portland cepat keras
b. Simen putih
c. Simen alumina
d. Simen tahan salfat
Semasa auditan dijalankan perkara-perkara berikut perlu diambil perhatian
a. Dalam sesuatu projek, simen disimpan di dalam stor yang dibina supaya air tidak boleh menyerap masuk dan membasahi simen.
b. Dalam kerja kecil, di mana beberapa beg simen sahaja yang diperlukan, beg-beg simen boleh diletakkan di atas platform kayu dan ditutup dengan terpal (tarpaulin) untuk mengelakkan daripada dibasahi hujan.
ii. Batu Baur Halus (Pasir)
Batu baur halus adalah batu yang lebih kecil daripada 5mm. Kebiasaannya pasir sungai dan pasir lombong adalah sumber asli batu baur halus yang selalu digunakan. Walau bagaimanapun pecahan-pecahan batu yang kecil dari 5mm di kuari-kuari juga merupakan sumber utama batu baur halus.
Sebelum digunakan, juruaudit boleh mempastikan batu baur halus tersebut bersih daripada campuran tanah, kayu, batu-batu yang lebih besar dan apa jua kotoran lain-lainnya. Sebelum digunakan ianya haruslah ditapis terlebih dahulu. Pasir juga tidak boleh mengandungi bahan-bahan organan yang untuk menampakkan warna yang lebih gelap berbanding kecerahan asal.
Ianya disimpan di atas lantai simen atau lantai kayu dan boleh terdedah kepada hujan dan panas. Jika disimpan di atas tanah hanya pasir yang berada 150mm tinggi daripada aras tanah sahaja boleh digunakan. Ini bagi memastikan ianya tidak bercampur dengan debu tanah atau lumpur.
iii. Batu Baur Kasar
Batu Baur Kasar adalah batu yang lebih besar daripada 5mm tetapi tidak melebihi saiz minimum 19mm. Sumber utamanya adalah batu-batu yang telah dipecahkan di kuari-kuari batu.
Jenis batu yang paling banyak didapati ialah pecahan batu granit dan batu kapur.
Bagi kerja-kerja yang bersangkutan dengan takungan air dan kerja-kerja bawah tanah di mana hanya pecahan batu granit sahaja boleh digunakan.
Batu baur kasar yang hendak digunakan ini juga harus bersih, tidak mengandungi ketul-ketul tanah liat
iv. Penggredan Batu Baur
Pegawai-pegawai Audit boleh mendapatkan daripada pegawai di tapak projek berkaitan analisis penggredan batu baur sebagaimana mengikut Piawaian Malaysia M.S. 7.5
Had-had peratusan telus ayakan adalah sebagaimana di bawah:
a. Batu Baur Halus (Pasir):
Ayak B.S. 5mm 2.3mm 1.18mm 0.60mm 0.30mm 0.15mm
Peratusan Telus 95-100 70-95 45-85 25-60 5-30 0-10
b. Batu Baur Kasar:
Ayak B.S. 20mm 10mm 5mm
Peratusan Telus 100 25-55 0-10
Mana-mana kelompok batu baur yang gagal mengikut Piawaian Malaysia M.S. 7.5 hendaklah dipastikan ianya dikeluarkan dari tapak bina dengan serta merta.
Jenis-Jenis Campuran
Apabila berada di tapak projek pegawai-pegawai audit boleh meneliti campuran yang sedang dibuat. Jika dimaklumkan campuran 1: 2: 4 bermakna 1 bahagian simen, 2 bahagian pasir dan 4 bahagian batu. Bahagian bermakna menggunakan alat sukatan yang sama bagi ketiga-tiga bahan tersebut.
a. Campuran 1: 2 : 4
Campuran ini adalah campuran yang biasa digunakan untuk segala kerja struktur konkrit bertulang dan juga untuk konkrit tuang dulu (pre-cast concrete)
b. Campuran 1: 1.6 : 3.2
Ini adalah campuran yang kuat sedikit daripada campuran 1 : 2 : 4. Ianya biasa digunakan dalam kerja penakungan air seperti tembok penahan air.
c. Campuran 1 : 3 : 6
Campuran ini adalah digunakan dalam kerja konkrit yang banyak seperti tapak dan lantai konkrit.
Tuesday, July 18, 2017
Dunia Elektrik: Kenali Lukisan dan Sistem Elektrik
Sunday, July 2, 2017
Tomyam Makanan Laut 2) Ikan Goreng Masak 3 Rasa 3) Jus Mangga Lassi
Alhamdulillah...macamana dengan rancangan Tumis-Tumis Ramadan tadi?...mesti ramai tak sabar nak tahu resepi-resepinya kan?...Petua dan tips pun banyak dikongsikan oleh Master Chef Sabri Hassan...memang rugi kalau tak tengok!!!...
Okay, admin kongsikan resepi-resepi bagi EPISOD 2:
1) Tomyam Makanan Laut
2) Ikan Goreng Masak 3 Rasa
3) Jus Mangga Lassi
1) Tomyam Makanan Laut
BAHAN-BAHAN:
- 200g sotong
- 200g lala
- 200g udang
- sedikit air
- 4 biji bawang putih – dititik
- 3 biji bawang besar – dipotong empat
- 20 gm halia – dihiris
- 80 gm pes tomyam
- 3 biji cili padi – dititik
- 4 btg serai –dititik
- 10gm daun ketumbar
- sedikit air limau nipis
- 100 gm lobak merah – dipotong dadu
- 4 biji tomato – dipotong empat
- Cendawan Shitake
- Garam dan gula perang secukup rasa
CARA MASAK:
1.Panaskan periuk tanah/claypot, masukkan minyak dan bahan-bahan tumis seperti bawang putih, bawang merah,serai, cili padi pes tomyam sehingga naik bau.
2. Masukkan air dan udang dan biar hingga mendidih.
3. Masukkan lobak merah,bawang besar ,tomato, cendawan shitake, gula perang, garam, perasa ikan bilis dan air limau nipis.
4. Akhir sekali, hiaskan dengan daun ketumbar.
2) IKAN GORENG 3 RASA ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
- Ikan bawal cermin
- sedikit tepung
- garam
BAHAN SOS TIGA RASA:
- sedikit minyak jagung
- 2 ulas halia – dihiris
- 2 ulas bawang putih
- cili merah – dipotong dadu
- Tomato -dipotong dadu
- Serai – dihiris halus
- 2 sdm sos tiram
- 3 sdm sos cili
- 1 sdm sos tomato
- 1/2 biji air Limau
- Garam secukup rasa
CARA MASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak dan goreng ikan bawal yang dipotong fillet tadi. Dah garing, angkat.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis semua bahan menumis seperti bawang putih, bawang merah, serai, halia sehingga naik bau.
3. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan sedikit perahan air limau nipis. Siap dan hidangkan.
3) JUS MANGGA LASSI
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji mangga
- susu/yogurt
- gula perang
- ais
CARA BUAT:
1. Potong mangga dan masukkan ke dalam mesin pengisar bersama susu/yogurt, sedikit gula perang dan ais.
2. Kisarkan sehingga hancur dan tuangkan ke dalam gelas. Siap untuk diminum.
Selamat mencuba ;)
Thursday, June 8, 2017
RESEPI LEPAT LABU
RESEPI LEPAT LABU
Lepat labu ni payah jumpa tapi sedap sgt! Buat dia pun mudah je.. Try la.. Share cpt!
Bahan-bahan
500 gm labu kuning (kukus dan dilecek)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung tepung beras
1/2 cawan pati santan
1 biji kuning telur
1tsp garam
Gula secukup rasa ( sy guna brown sugar )
Kelapa parut + garam ( utk inti )
Daun pisang layukkan dulu
Cara-cara
Campurkan kedua2 tepung + kuning telur + santan + gula kedlm labu yg telah dilecek.
Jika adunan lembik sangat tambah sedikit tepung...adunan ni tak terlalu lembik
Bubuh adunan 1 @ 2 sudu besar atas daun pisang.
Masukkan inti kelapa ditengah-tengahnya.
Kemudian bungkus seperti buat lepat biasa.
Kukus sampai masak.
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika anda pemilik asal resepi ini mohon pm admin untuk dimasukkan nama anda sebagai owner asal resepi..terima kasih
📸 Berminat viralkan perniagaan anda? PM admin🌹
Friday, June 2, 2017
Fasting - berpuasa
EMBARASSING
.
Salam guys. Just wanna say not all muslims are like this. Honestly :
.
- If you queue in front of me while buying food about 7pm, you dont have to give way. You were there first.
.
- You can drink and eat in front of me while I fast. The idea of fasting is to purify my mind, body and soul, and these "tests" are nothing compared to poor people who spend days with nothing to eat.
.
- If you are seated at your table, you dont have to get up just because someone kena buka puasa. Its thoughtful and nice if you do, but I wont think you are a bad person if you dont.
.
- I personally avoid malls on the weekend of Diwali, CNY or Xmas simply because I dont need to further crowd the malls and i think its better to give priority to our other brothers and sisters who is preparing for their biggest festival for the year. But just because I do it, it doesnt mean everyone has to do it.
.
As a 36-year old grown adult, I have can queue, wait 30 more minutes to eat, and I fast because I love my God and follows his commandments. I dont seek special treatment from others as long as Im doing this for my God. I didnt fast the whole day so that others give me their spots and I can eat KPC or McP in peace.
.
To my fellow muslim brother's and sisters, share this post if you are with me and let our other brothers and sisters know not all of us has this sense of false entitlement, and not all of us behave like a 5-year old.
.
#BikinMaluJe
#Im36ButILook26
#Tolerance AndUnderstanding
Wednesday, May 31, 2017
paprik ayam paling ringkas dn senang
Assalammualaikum ..
hri ni sya nak kongsi masak paprik ayam paling ringkas dn senang《 x perlu sos tiram sos sotong》
bahan
5 ketol ayam 《dipotong kecil》
3 sudu besar cili blnder
1 sudu besar cili sos
1 sudu kecil gula pasir
7 sudu besar kicap lemak manis *(saya guna jalen)
1 batng serai
3 helai daum limau purut
4 batng kacang panjang(potong)
9 batng cili api (diketuk)
4 ulas bawng putih( ketuk)
1 biji bawang (besar hiris2)
setengah cawn air kalau nl kuah masuk lebih air
cara nya...
pans minyak sya agak je untuk goreng ayam
jagn gareng masak (ambar2)...pas tu keluar kn minyak sikit buat untk tumis bawang putih dh naik bau wangi masuk cili blndee n gula tumis. hinga pech minyak gareng dn masuk sos cili,serai bawng besar hiris... air ayam...aji namoto cili api ketuk n daun limau purut.air..biar melegak...last masuk kacang panjang 2 minit kacau tutup api kacng panjang x terlalu masak...
😃😃😃😃
credit : Umi Hayati
Tuesday, May 30, 2017
Remote Astro
Silakan Share....& tag kawan anda
Pernah terfikir kenapa ada button "TV" tapi takleh pakai. Rupanya kena setting dulu. Caranya:
1- Halakan remote astro ke TV
2- Tekan lama "OK" dan "TV" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali
3- Masukkan 4 kod mengikut jenama TV
4- Lampu LED remote akan berkelip 2 kali
5- Kawal sound TV. Tekan lama "OK" dan "Vol +" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali
6- Boleh test button
7- Sekarang remote tu dah boleh tutup, kawal suara dan mute TV guna remote astro
Untuk reset remote
1- Halakan remote astro ke TV
2- Tekan lama "OK" dan "TV" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali
3- Masukkan kod "977"
Kredit fb @Asrol Mania
Kod mengikut jenama TV. Kalau 4 kod pertama tak dapat atau tak berfungsi dengan betul, cuba 4 kod seterusnya.
SAMSUNG
0060 0812 0618 0178 0587 0009 0093 0556 1235 0108 0037 0217 0264 0370 0072 0156 1208 0766 0814 0216 0290 0821 0163
SONY
1825 1505 0011 1651 0036 0650 1010 0037 0056 0093 0170 0074
PHILIPS
0037 0556 1744 0772 1246 1304 0178 0108 0195 0087 0374 0760 0343 0595 0009 0200 0361 1521
PANASONIC
0650 0226 1650 1636 0108 1310 0037 0556 0163 1208 0508 0896 0361 0853 1335 0367 0516 0548 0001
TOSHIBA
1508 0508 0060 0009 0714 0036 0156 1656 0070 0093 2060 0264 1935 0412 1164 0618 1582 0650 0821 1704 0217 0109 1457 1916 1908 0698 0037 0736 1556 1037
LG
1423 0001 0178 0037 0556 0876 0370 1768 0377 0009 0714 0060 0217 0108 0216 0290 0163 0606 0109 0689 0715 0823 0829 1556 1191 0247 0367 1681 1539
PIONEER
1260 0760 0011 1070 1457 0698 0109 0037 0287 0556 0428 0370 0343 0361 0486 0512
SHARP
0093 0009 1393 0036 0491 0818 0256 1819 0650 0294 0653 0412 0516 0200 0760 2214
JVC
0653 1818 0036 1153 0606 1653 0371 0508 0731 0683 0192 0218 0418 0093 0650
Kerabu Kelantan Biru Original Paling Simple!
Kerabu Kelantan Biru Original Paling Simple! Tapi sedap!! Ramai orang ingat susah nak buat nasi kerabu ni, tapi sebenarnya semang je..
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
KUASA VIRAL! INGIN PERNIAGAAN ANDA DIKENALI RAMAI?🍜🍛🍰🎂
Tips mudah :
1. Re-New branding. Cari konsep yang menarik, cari tarikan utk org kenali perniagaan kita, ctg : kedai makan, blh buat konsep hipster, artis, taman, atau klasik - anda boleh gantung pelbagai gambar dan barang2 klasik dlm kedai anda, barang2 yg dah lama tu blh la buang, ganti yg baru, sbb keselesaan pelanggan adalah perkara penting utk mereka dtg lagi dan ini blh menberi suasana unik dan org akan jadikan tempat yang wajib cuba utk bergambar, skrg IG adalah trand remaja.
2. Systematic - Pekerja, susun atur dan juga perjalanan perniagaan, tak boleh tangkap muat, pakaian pekerja kena jaga, kebersihan dan juga alatan yang dipakai. Pastikan sedap mata memandang, biar murah tp cantik
3. Kualiti dan kuantiti - Jangan letak harga murah tp makanan tak ada kualiti langsung, letak harga berpatutan dgn kualiti yang tidak kedekut beserta kualiti yang memuaskan, bandingkan perniagaan kta dengan perniagaan yang dah berjaya, bukan nak tiru tapi nak tgk positif dan negetif yg harus dibuang dan dikekalkan.
4. Promosi - Perkara ini sgt penting! skrg media sosial menjadi kegilaan ramai. Satu post yg menari blh viral, apasalahnya klu kita simpan sedikit kos utk promotkan jenama dan barangan kita, itu adalah pelaburan bijak yang membantu perniagaan, jangan kedekut utk org kenali kita! (PM Admin).
5. Usaha sudah, tawakal juga penting. Doa dan minta pada Allah..
Selamat berniaga!!
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
RESEPI NASI KERABU
Nasi Kerabu terdiri daripada beras, campuran herba & sayur-sayuran (ulam), sambal ikan kerisi dan sambal kelapa. Beras warna biru hasil daripada memasak dalam bunga telang.
Beberapa orang mengatakan bunga telang mempunyai beberapa manfaat kesihatan tetapi ia tidak terbukti secara saintifik. Jomlah cuba memasak resepi nasi kerabu kelantan yang menyelerakan ini.
Bahan
Nasi Biru:
1 cawan nasi
8 bunga telang (saya tak jumpa bunga ni, jadi saya tukar kpd pewarna natural)
2 daun limau purut
1 serai
Sambal Ikan Kerisi
1 Mackerel, keluarkan dagingnya
80 gram kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 bawang merah
1 cm halia, dikupas
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
Sambal kelapa
3 biji cili kering, direndam dengan air panas untuk melembutkan
4 bawang merah, dikupas
300 ml santan
1 keping Asam Gelugur
1 batang serai
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil sos ikan bilis
Cara memasak nasi biru
resepi nasi kerabu kelantan biru original simple 02
1. Cuci beras lalu longkang.
2. Rendam beras dengan air bunga telang selama 10 minit.
3. Masukkan daun limau purut dan serai, lalu masak beras seperti biasa.
Cara memasak sambal ikan kerisi
Goreng kering kelapa parut di dalam kuali hingga kekuningan
Tumbuk halia dan bawang merah di dalam alu.
Masukkan kelapa parut dan bahan-bahan lainnya, tumbuk hingga gaul dengan baik. Jika anda tidak mempunyai alu dan mortar, gunakan pengisar atau blender.
Cara memasak sambal kelapa
1. Campur cili kering dan bawang merah ke dalam pengisar.
2. Masukkan santan ke dalam periuk lalu tambahkan campuran cili kering dan bawang merah, asam gelugur, dan serai.
3. Reneh perlahan-lahan, kacau senantiasa selama 10 minit sehinga memisahkan minyak.
4. Tambah gula, garam, dan sos ikan bilis
Hidangkan nasi biru, sambal kelapa, dan sambal ikan kerisi bersama ulam, keropok, telur masin, ikan goreng tepung, daging bakar dan ayam goreng. Nasi kerabu kelantan yang menyelerakan siap dihidangkan.
P/s: klu nk lebih fhm blh tgk video, video 1,2 adalah step full.
Video kredit to : Amelia Edrus
*Jemput la share dan tag kawan2
Sunday, May 28, 2017
Teh tarik sedap
memang sedap sgt.. mabeles.. dah tak payah pegi kedai mamak nak minum teh tarik.. buat sendiri lagi sedap.. terjamin bersih.. saper setuju
Bahan2
5/6 uncang teh.
Air
Susu cair
Susu pekat
Garam secubit.
Sediakan periuk..masukkan air..masuk uncang teh. Biar menggelegak & warna teh jadi gelap.. Baru masukkan susu cair..susu pekat & garam secubit. Takde sukatan susu.. ikut rasa masing2.. nak manis ke nk kurang manis.. masak sampai mendidih.. siap..
.
.
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
.
JOIN Group FB fb.com/groups/kamisukamasak
JOIN Group Telegram t.me/iburesepiku
.
Kredit Resepi - Chek Kuna Ahmad (mahn)
#iburesepi
Monday, May 22, 2017
KARI IKAN DURI INDIAN STYLE NO COCONUT MILK @ SANTAN.
#LaukKesyukuran KARI IKAN DURI INDIAN STYLE NO COCONUT MILK @ SANTAN.
Bahan2.
Ikan duri @ apa saja ikan.
1 labu bawang besar dihiris
2 packet serbuk kari BABAS (ikan sy 4ekor dipotong 2)
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan halba campur.
3 helai daun kari
Air asam jawa pekat. Sbb nk masam.
Air suam
. Garam.
3 sudu makan cili serbuk BABAS.
Bahan2 kisar.
3 ulas bawang putih.
5 ulas bwg merah / 2 labu bwg merah sederhana.
Sebesar ibu jari halia.
1 inci kunyit hidup.
Cara2.
(api kena slow sbb nnt hangit rempah)
minyak panaskan tumis dulu jintan putih.masuk halba campur.garing.bwg hiris.garing brown color.masuk daun kari.garing aroma terbit.masuk bahan kisar.garing terbit minyak.masukkan cili serbuk.rempah kari + air sikit.sentiasa gaul.pastikan semua bahan WAJIB garing kalau tak nanti rempah tak masak.kalau kering masuk kan air sikit shja.betul2 garing.colour kari cantik.masukkan air asam jawa.waktu nie boleh sederhana api.. Kari ikan indian style kena masam2 sikit.tambahkan air utk kuahnya.merenih masukkan tomato dan ikan.perasakan garam.mendidih masukkan bendi.masak dalam 5-7minit. Siaapp angkat.! . KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE” (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^ . . Selamat mencuba.. Jangan lupa share.. .
x
x
Bahan-bahan Resepi Daging Masak Merah Ala Thai
Sumber : iresepi.com
200 gram daging
pewarna merah
1 senduk minyak masak
1 inci halia, hiris nipis
3 ulas bawang putih, diketuk
5 biji cili padi, tumbuk kasar supaya pecah sedikit
1/4 cawan cili kisar
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut
3 batang kacang panjang, potong 2 inci
4 biji jagung muda, potong memanjang
sedikit tepung jagung
Karot, potong memanjang
Cara Penyediaan Daging Masak Merah Ala Thai
Rebus daging di dalam air yg diletakkan sedikit pewarna merah sehingga empuk. Angkat dan sejukkan daging, kemudian hiris nipis. Simpan air rebusan daging untuk kuah. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga sedikit garing, tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, sos ikan dan karot. Masak seketika. Masukkan daging, kacang panjang, jagung muda dan daun limau purut yang dicarik kasar. Tuang air rebusan daging dan tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat. Jangan tambah terlalu banyak tepung jagung. Angkat dan hidang.
Asam Pedas Ikan Kembung
Bahan-bahannya
3-5 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
10-20 cili kering ( dikisar)
1 labu bawang besar ( dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia ( dikisar)
1/2 inci kunyit (dikisar)
sedikit belacan ( option)
2 biji Tomato ( di kisar)
sedikit daun kesum
4-8 biji bendi
Air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
garam, gula & perasa.
Cara membuatnya
1. Tumis bahan kisar dan belacan ( jika suka) kecuali buah tomato hingga naik minyak.
2. Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
3. Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan bendi.
4. Apabila ikan masak sesuaikan rasa dan last masukkan daun kesum.
5. Kacau seketika dan angkat.
Resepi Ayam Masak Halia Paling Sedap
BAHAN-BAHAN:
500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi..
Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan bersama nasi panas.
Tips:
Hati-hati semasa masukkan garam kerana kicap cair sudah masin. Begitu juga ayam tadi yang sudah masin diperasakan garam semasa menggoreng.