Wednesday, May 31, 2017

paprik ayam paling ringkas dn senang

Assalammualaikum ..
hri ni sya nak kongsi masak paprik ayam paling ringkas dn senang《 x perlu sos tiram sos sotong》

bahan
5 ketol ayam 《dipotong kecil》
3 sudu besar cili blnder
1 sudu besar cili sos
1 sudu kecil gula pasir
7 sudu besar kicap lemak manis *(saya guna jalen)
1 batng serai
3 helai daum limau purut
4 batng kacang panjang(potong)
9 batng cili api (diketuk)
4 ulas bawng putih( ketuk)
1 biji bawang (besar hiris2)
setengah cawn air kalau nl kuah masuk lebih air

cara nya...
pans minyak sya agak je untuk goreng ayam
jagn gareng masak (ambar2)...pas tu keluar kn minyak sikit buat untk tumis bawang putih dh naik bau wangi masuk cili blndee n gula tumis. hinga pech minyak gareng dn masuk sos cili,serai bawng besar hiris... air ayam...aji namoto cili api ketuk n daun limau purut.air..biar melegak...last masuk kacang panjang 2 minit kacau tutup api kacng panjang x terlalu masak...

😃😃😃😃

credit : Umi Hayati

Tuesday, May 30, 2017

Remote Astro

Silakan Share....& tag kawan anda

Pernah terfikir kenapa ada button "TV" tapi takleh pakai. Rupanya kena setting dulu. Caranya:

1- Halakan remote astro ke TV
2- Tekan lama "OK" dan "TV" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali
3- Masukkan 4 kod mengikut jenama TV
4- Lampu LED remote akan berkelip 2 kali
5- Kawal sound TV. Tekan lama "OK" dan "Vol +" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali
6- Boleh test button
7- Sekarang remote tu dah boleh tutup, kawal suara dan mute TV guna remote astro

Untuk reset remote
1- Halakan remote astro ke TV
2- Tekan lama "OK" dan "TV" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali
3- Masukkan kod "977"

Kredit fb @Asrol Mania

Kod mengikut jenama TV. Kalau 4 kod pertama tak dapat atau tak berfungsi dengan betul, cuba 4 kod seterusnya.

SAMSUNG
0060 0812 0618 0178 0587 0009 0093 0556 1235 0108 0037 0217 0264 0370 0072 0156 1208 0766 0814 0216 0290 0821 0163

SONY
1825 1505 0011 1651 0036 0650 1010 0037 0056 0093 0170 0074

PHILIPS
0037 0556 1744 0772 1246 1304 0178 0108 0195 0087 0374 0760 0343 0595 0009 0200 0361 1521

PANASONIC
0650 0226 1650 1636 0108 1310 0037 0556 0163 1208 0508 0896 0361 0853 1335 0367 0516 0548 0001

TOSHIBA
1508 0508 0060 0009 0714 0036 0156 1656 0070 0093 2060 0264 1935 0412 1164 0618 1582 0650 0821 1704 0217 0109 1457 1916 1908 0698 0037 0736 1556 1037

LG
1423 0001 0178 0037 0556 0876 0370 1768 0377 0009 0714 0060 0217 0108 0216 0290 0163 0606 0109 0689 0715 0823 0829 1556 1191 0247 0367 1681 1539

PIONEER
1260 0760 0011 1070 1457 0698 0109 0037 0287 0556 0428 0370 0343 0361 0486 0512

SHARP
0093 0009 1393 0036 0491 0818 0256 1819 0650 0294 0653 0412 0516 0200 0760 2214

JVC
0653 1818 0036 1153 0606 1653 0371 0508 0731 0683 0192 0218 0418 0093 0650

Kerabu Kelantan Biru Original Paling Simple!

Kerabu Kelantan Biru Original Paling Simple! Tapi sedap!! Ramai orang ingat susah nak buat nasi kerabu ni, tapi sebenarnya semang je..

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

KUASA VIRAL! INGIN PERNIAGAAN ANDA DIKENALI RAMAI?🍜🍛🍰🎂

Tips mudah :
1. Re-New branding. Cari konsep yang menarik, cari tarikan utk org kenali perniagaan kita, ctg : kedai makan, blh buat konsep hipster, artis, taman, atau klasik - anda boleh gantung pelbagai gambar dan barang2 klasik dlm kedai anda, barang2 yg dah lama tu blh la buang, ganti yg baru, sbb keselesaan pelanggan adalah perkara penting utk mereka dtg lagi dan ini blh menberi suasana unik dan org akan jadikan tempat yang wajib cuba utk bergambar, skrg IG adalah trand remaja.
2. Systematic - Pekerja, susun atur dan juga perjalanan perniagaan, tak boleh tangkap muat, pakaian pekerja kena jaga, kebersihan dan juga alatan yang dipakai. Pastikan sedap mata memandang, biar murah tp cantik
3. Kualiti dan kuantiti - Jangan letak harga murah tp makanan tak ada kualiti langsung, letak harga berpatutan dgn kualiti yang tidak kedekut beserta kualiti yang memuaskan, bandingkan perniagaan kta dengan perniagaan yang dah berjaya, bukan nak tiru tapi nak tgk positif dan negetif yg harus dibuang dan dikekalkan.
4. Promosi - Perkara ini sgt penting! skrg media sosial menjadi kegilaan ramai. Satu post yg menari blh viral, apasalahnya klu kita simpan sedikit kos utk promotkan jenama dan barangan kita, itu adalah pelaburan bijak yang membantu perniagaan, jangan kedekut utk org kenali kita! (PM Admin).
5. Usaha sudah, tawakal juga penting. Doa dan minta pada Allah..

Selamat berniaga!!

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

RESEPI NASI KERABU
Nasi Kerabu terdiri daripada beras, campuran herba & sayur-sayuran (ulam), sambal ikan kerisi dan sambal kelapa. Beras warna biru hasil daripada memasak dalam bunga telang.

Beberapa orang mengatakan bunga telang mempunyai beberapa manfaat kesihatan tetapi ia tidak terbukti secara saintifik. Jomlah cuba memasak resepi nasi kerabu kelantan yang menyelerakan ini.

Bahan
Nasi Biru:
1 cawan nasi
8 bunga telang (saya tak jumpa bunga ni, jadi saya tukar kpd pewarna natural)
2 daun limau purut
1 serai
Sambal Ikan Kerisi
1 Mackerel, keluarkan dagingnya
80 gram kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 bawang merah
1 cm halia, dikupas
1/4 sudu kecil serbuk lada putih


Sambal kelapa
3 biji cili kering, direndam dengan air panas untuk melembutkan
4 bawang merah, dikupas
300 ml santan
1 keping Asam Gelugur
1 batang serai
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil sos ikan bilis

Cara memasak nasi biru
resepi nasi kerabu kelantan biru original simple 02
1. Cuci beras lalu longkang.
2. Rendam beras dengan air bunga telang selama 10 minit.
3. Masukkan daun limau purut dan serai, lalu masak beras seperti biasa.

Cara memasak sambal ikan kerisi
Goreng kering kelapa parut di dalam kuali hingga kekuningan
Tumbuk halia dan bawang merah di dalam alu.
Masukkan kelapa parut dan bahan-bahan lainnya, tumbuk hingga gaul dengan baik. Jika anda tidak mempunyai alu dan mortar, gunakan pengisar atau blender.

Cara memasak sambal kelapa
1. Campur cili kering dan bawang merah ke dalam pengisar.
2. Masukkan santan ke dalam periuk lalu tambahkan campuran cili kering dan bawang merah, asam gelugur, dan serai.
3. Reneh perlahan-lahan, kacau senantiasa selama 10 minit sehinga memisahkan minyak.
4. Tambah gula, garam, dan sos ikan bilis

Hidangkan nasi biru, sambal kelapa, dan sambal ikan kerisi bersama ulam, keropok, telur masin, ikan goreng tepung, daging bakar dan ayam goreng. Nasi kerabu kelantan yang menyelerakan siap dihidangkan.

P/s: klu nk lebih fhm blh tgk video, video 1,2 adalah step full.

Video kredit to : Amelia Edrus

*Jemput la share dan tag kawan2

Sunday, May 28, 2017

Teh tarik sedap

memang sedap sgt.. mabeles.. dah tak payah pegi kedai mamak nak minum teh tarik.. buat sendiri lagi sedap.. terjamin bersih.. saper setuju

Bahan2
5/6 uncang teh.
Air
Susu cair
Susu pekat
Garam secubit.

Sediakan periuk..masukkan air..masuk uncang teh. Biar menggelegak & warna teh jadi gelap.. Baru masukkan susu cair..susu pekat & garam secubit. Takde sukatan susu.. ikut rasa masing2.. nak manis ke nk kurang manis.. masak sampai mendidih.. siap..
.
.
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
.
JOIN Group FB fb.com/groups/kamisukamasak
JOIN Group Telegram t.me/iburesepiku
.
Kredit Resepi - Chek Kuna Ahmad (mahn)
#iburesepi

Monday, May 22, 2017

KARI IKAN DURI INDIAN STYLE NO COCONUT MILK @ SANTAN.


#LaukKesyukuran KARI IKAN DURI INDIAN STYLE NO COCONUT MILK @ SANTAN.
Bahan2.
Ikan duri @ apa saja ikan.
1 labu bawang besar dihiris
2 packet serbuk kari BABAS (ikan sy 4ekor dipotong 2)
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan halba campur.
3 helai daun kari
Air asam jawa pekat. Sbb nk masam.
Air suam
. Garam.
3 sudu makan cili serbuk BABAS.
Bahan2 kisar.
3 ulas bawang putih.
5 ulas bwg merah / 2 labu bwg merah sederhana.
Sebesar ibu jari halia.
1 inci kunyit hidup.
Cara2.
(api kena slow sbb nnt hangit rempah)
minyak panaskan tumis dulu jintan putih.masuk halba campur.garing.bwg hiris.garing brown color.masuk daun kari.garing aroma terbit.masuk bahan kisar.garing terbit minyak.masukkan cili serbuk.rempah kari + air sikit.sentiasa gaul.pastikan semua bahan WAJIB garing kalau tak nanti rempah tak masak.kalau kering masuk kan air sikit shja.betul2 garing.colour kari cantik.masukkan air asam jawa.waktu nie boleh sederhana api.. Kari ikan indian style kena masam2 sikit.tambahkan air utk kuahnya.merenih masukkan tomato dan ikan.perasakan garam.mendidih masukkan bendi.masak dalam 5-7minit. Siaapp angkat.! . KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE” (Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^ . . Selamat mencuba.. Jangan lupa share.. .
x

x

Bahan-bahan Resepi Daging Masak Merah Ala Thai

Bahan-bahan Resepi Daging Masak Merah Ala Thai

Sumber : iresepi.com

200 gram daging
pewarna merah
1 senduk minyak masak
1 inci halia, hiris nipis
3 ulas bawang putih, diketuk
5 biji cili padi, tumbuk kasar supaya pecah sedikit
1/4 cawan cili kisar
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut
3 batang kacang panjang, potong 2 inci
4 biji jagung muda, potong memanjang
sedikit tepung jagung
Karot, potong memanjang

Cara Penyediaan Daging Masak Merah Ala Thai

Rebus daging di dalam air yg diletakkan sedikit pewarna merah sehingga empuk. Angkat dan sejukkan daging, kemudian hiris nipis. Simpan air rebusan daging untuk kuah. Panaskan minyak dan goreng daging sehingga sedikit garing, tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, sos ikan dan karot. Masak seketika. Masukkan daging, kacang panjang, jagung muda dan daun limau purut yang dicarik kasar. Tuang air rebusan daging dan tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat. Jangan tambah terlalu banyak tepung jagung. Angkat dan hidang.

Asam Pedas Ikan Kembung

Asam Pedas Ikan Kembung

Bahan-bahannya

3-5 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
10-20 cili kering ( dikisar)
1 labu bawang besar ( dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia ( dikisar)
1/2 inci kunyit (dikisar)
sedikit belacan ( option)
2 biji Tomato ( di kisar)
sedikit daun kesum
4-8 biji bendi
Air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
garam, gula & perasa.

Cara membuatnya

1. Tumis bahan kisar dan belacan ( jika suka) kecuali buah tomato hingga naik minyak.
2. Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
3. Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan bendi.
4. Apabila ikan masak sesuaikan rasa dan last masukkan daun kesum.
5. Kacau seketika dan angkat.

Resepi Ayam Masak Halia Paling Sedap

Resepi Ayam Masak Halia Paling Sedap

BAHAN-BAHAN:

500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:

Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi..
Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan bersama nasi panas.

Tips:
Hati-hati semasa masukkan garam kerana kicap cair sudah masin. Begitu juga ayam tadi yang sudah masin diperasakan garam semasa menggoreng.

RESEPI SERIMUKA PANDAN





RESEPI SERIMUKA PANDAN




Bahan-bahan:(Loyang 10x10x2")


Bahan Lapisan Bawah:

500 gm beras pulut
250ml santan pekat (asal 300ml)
250 ml air (asal 300 ml)
1 1/2 sudu teh garam halus (asal 2 sudu besar)

Cara:

1.Rendamkan pulut sekurang-kurangnya 4 jam.(saya rendam 2 jam)

2.Basuh bersih dan toskan sehingga air kering.

3.Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan santan pekat, air dan garam.Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit.

4.Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati.

5.Masukkan dalam loyang dan tekan padat.

6.Sapukan sedikit bancuhan lapisan atas.(adunan pandan)

Bahan Lapisan Atas:

Bahan A

250 gm gula kastor/ 200 gm gula pasir
80 gm tepung kastad
400 ml santan pekat
400 ml air
20 gm daun pandan (diblender bersama air di atas)

Bahan B

3 biji telur | dipukul rata
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 sudu kecil esen pandan
Pewarna hijau secukupnya

Cara:

1.Satukan semua bahan A dan kacau rata.

2.Masukkan bahan B dan kacau sehingga rata.

3.Tapis dan masukkan ke dalam periuk.Masak sehingga naik wap.

4.Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.

BAHAN-BAHAN :-
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 tepung sagu / tepung ubi
1 cawan gula
1 sudu kecil esen rose
4 cawan air
Daun pandan

CARA-CARA:-
1. Masukkan tepung beras dan tepung sagu kedalam mangkuk dan gaulkan bersama 2 cawan air dan diketepikan.
2. Masakkan guka bersama 2 cawan air bersama daun pandan hingga mendidih dan disejukkan hingga suam.
3. Tuangkan air gula kedalam adunan tepung tadi dan digaul rata..seterusnya ditapis.
4. Masukkan esen rose dan gaul rata.Asingkan kepada 2 atau 3 bahagian dan diwarnakan mengikut warna kegemaran masing-masing.
5. Panaskan periuk kukus. Sebaik mendidih..letakkan acuan didalam periuk dan dibiarkan panas selama 5 minit.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.
7. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan.

SELAMAT MENCUBA.

Nasi Goreng Seafood Special



Nasi Goreng Seafood Special




Bahan-bahan:

2-3 mangkuk nasi putih

1 biji bawang merah - saiz besar (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sedikit sawi (dipotong)
1 genggam isi kerang
5-6 ekor udang (sederhana besar)
4-5 ekor sotong (dipotong bulat)
1 sudu besar sambal belacan (Ida just guna sambal belacan segera adabi)
1 sudu cili giling
1 sudu besar sos tiram
2-3 biji cili padi (jika mahu pedas)
Sedikit minyak masak/minyak bijan
Garam dan secukup rasa
Daun sup dan timun (untuk hiasan)

Cara-cara:
1.Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang yang ditumbuk sehingga naik bau.
2.Masukkan sambal belacan, cili giling dan cili padi yang diketuk/hiris. Kacau rata.
3.Kemudian masukkan sos tiram dan kacau lagi.
4.Selepas itu masukkan isi kerang, sotong dan udang. Biarkan masak seketika.
5.Tambahkan garam, dan serbuk perasa secukupnya.
6.Kemudian masukkan sayur, biarkan layu sedikit.
7.Akhir sekali, masukkan nasi dan gaul sekata. Boleh padamkan api.
8Hiaskan dengan daun sup dan timun.

Resepi Grilled Steak





Resepi Grilled Steak


4 keping daging Steak

4 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos cili atau sos tomato
1 sudu makan lada hitam ( di tumbuk halus)
2 ulas bawang putih ( boleh tambah jika suka )


* Satukan semua bahan dan lumur pada daging. Simpan dalam petisejuk. Peraplah semalaman sebelum daging dibakar.

** Semasa bakar jangan lupa renjiskan dengan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat kerana daging steak tidak banyak lemak.


Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam


1 labu bawang besar ( potong dadu)

1 sudu besar mentega

2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)

1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )

3 sudu besar sos tiram

1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )

1 sudu makan sos tomato atau sos chili

1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)

1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.

Sedikit garam


Cara membuatnya


1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.

2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.

3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.


* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.

** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.


Selamat mencuba!!!

Cucur Kentang Ayam Cheese Meleleh



Cucur Kentang Ayam Cheese Meleleh

#nakmasakapa







Lain daripada yang lain. Anak-anak yang suka cheese mesti suka ni


Bahan-bahan:
2 cawan tepung
Tiga bijik kentang dipotong dadu
Dua keping cheese cheedar
Sedikit Mozarela cheese
Satu sudu kecil soda bikarbonat
Satu sudu besar susu tepung
Satu sudu teh gula
Satu sudu kecil garam
Satu sudu kecil serbuk penaik
Air suam
Dada ayam dipotong dadu
Daun sup utk rasa dan bau yang wangi


Cara-cara membuatnya:


1. Campurkan kesemua bahan dalam satu bekas dan gaul hingga sebati.

2. Bancuh dengan air suam dengan bancuhan yang sederhana (tak pekat sangat dan tak cair sangat)

3. Dah sebati semua, buatlah jemput-jemput sama ada guna tangan atau sudu

4. Goreng di dalam minyak yang betul-betul panas. Tujuannya supaya jemput-jemput tadi tak serap minyak dan tak muak bila makan, juga untuk elakkan dari melekat kat kuali sebab letak cheese.