Tuesday, September 24, 2013

bunga lah pulok

 comel nyo...... bilo lah nok bulih memiliki bunga seperti ini

bulih buat contoh .....

POKOK BUNGA KERTAS
Bougainvillea
spp
.
Berasal dari Amerika Selatan.
Nama Bougainvillea diambil sempena nama Louis Antoine de Bougainville,
seorang Komander Laut Perancis.
Pokok ini tergolong dalam family Nyctaginaceae yang mengandungi 250
spesis.
Pokok bunga kertas mendapat jolokan namanya disebabkan bunganya
yang nipis dan mempunyai cirri-ciri seperti kertas.
Pokok bunga kertas mempunyai bunga berwarna warni yang berkembang
sepanjang tahun.
Ia menjadi pilihan tanaman hiasan teropika sangat popular kerana ia
sangat menarik dan penjagaannya pula mudah.
Pembiakannya amat mudah iaitu hanya memerlukan keratan batang yang
boleh disemai di dalam beg plastik atau pasu.
Bunganya bersaiz kecil dan berbentuk corong namun penggunaannya
begitu baik oleh segelintir masyarakat yang menganyam untuk dandanan
rambut,campuran bunga untuk mandian pewangi dan sebagai kegunaan
diupacara keagamaan bagi kaum cina dan india
 
KELIHATAN seperti kertas dengan pelbagai warna dan bentuk yang cukup mengasyikkan, melambai seakan sehelai kertas tiap kali dihembus bayu.
Namun sifat dan daya ketahanannya tidaklah seperti kertas.
Itulah bunga kertas atau nama botaninya bougainvilla, yang dinamakan sempena Antoine de Bougainvilla.
Komander Laut Peranchis yang dikatakan orang pertama yang menemui bunga kertas.
Dipercayai berasal dari bahagian selatan Amerika, bunga kertas sering menjadi pilihan tanaman landskap, sebagai hiasan, bonsai, topiary, hiasan memanjat pergola dan seringkali digunakan sebagai pokok pagaran
Bukan sahaja kerana warna dan rupa bentuknya yang sungguh asyik mata memandang tetapi sifatnya cukup senang dijaga membuatkan bunga kertas menjadi penyeri laman yang popular di segenap kawasan dari kota metropolis sehinggalah ke pedalaman desa.
Pembiakan
Cara yang biasa digunakan ialah secara keratan
nbatang dan cantuman baji.
Keratan batang
Langkah 1
* Potong bahagian berkayu lembut iaitu sepanjang 10-15 sentimeter (sm) dari bahagian pucuk atau sejengkal setengah.
* Pastikan pisau yang digunakan adalah tajam, sebaik-baiknya gunakan scateurs. Potong secara 45 darjah atau secara serong. Setelah potong buang semua pucuk dan tinggalkan daun sebanyak dua atau tiga helai.
Langkah 2
* Sapukan bahagian yang telah dipotong tadi dengan hormon penggalak akar. Contohnya seradix.
Langkah 3
* Semai dan siram. Pada peringkat permulaan elakkan dari terkena cahaya matahari secara terus. Siram secara konsisten.
Cantuman baji
Cantuman baji atau istilah yang lebih popular digunakan ialah "kahwinkan" pokok bunga kertas yang biasanya dijalankan untuk menghasilkan pokok bunga kertas pelbagai warna pada satu pokok sahaja.
Peringatan, proses in harus dilakukan di awal pagi atau pada waktu petang. Elakkan membuat cantuman pada tengahari atau pada hari panas terik bagi menjamin kejayaan cantuman.
Langkah 1
* Pilih ranting yang hendak dicantumkan (scion). Buang semua daun pada bahagian yang hendak dicantumkan itu. Belah lebih kurang satu inci.
* Bahagian cantuman ini akan tumbuh sebagai ranting baharu.
Langkah 2
* Belah pokok penanti. Saiz belahan hendaklah sama dan sesuai dengan ranting yang hendak dicantumkan tadi. Belahan dilakukan di bawah bahagian mata tunas.
Langkah 3
* Terus cantumkan bahagian ranting yang dibelah tadi kepada pokok penanti. Dilakukan semasa getah masih belum kering. Faktor ini akan menentukan kejayaan cantuman.
Langkah 4
* Dengan berhati-hati balut cantuman tadi dengan parafilm atau sealing film bertujuan untuk memperkukuhkan lagi cantuman tersebut.
Langkah 5
* Gunakan plastik lutsinar atau plastik aiskrim untuk membalut bahagian cantuman tadi.
* Masukkan bermula daripada bahagian atas hujung cantuman dan seterusnya ikat. Biarkan selama seminggu atau dua minggu.
* Tujuan ini adalah untuk mengelakkan kehilangan air yang berlebihan.
* Juga buang semua daun pada bahagian batang pokok penanti. Daun baharu akan tumbuh pada bahagian ranting yang dicantumkan tadi.
Tips penjagaan
n Memerlukan saliran yang baik. Campuran terbaik ialah tanah bakar: baja organik: pasir sungai. Atau sebarang tanah campuran bersaliran baik atau poros sesuai untuk bunga kertas.
* Sebelum mengisi tanah campuran ke dalam pasu, letakkan batu-batu pecah atau pecahan pasu bagi menutup separuh daripada lubang pasu, kemudian letakkan bahan organik dan boleh juga dimasukkan baja tahi ayam yang telah diproses. Letakkan setebal dua inci.
* Sentiasa gemburkan kerana pokok bunga kertas memerlukan pengudaraan yang baik.
* Siram dengan jumlah air yang sederhana. Cukup sekadar membasahkan media pasuan. Elakkan siraman sehingga air keluar secara berlebihan melalui lubang pasu.
* Aktiviti pemangkasan hendaklah dilakukan secara berterusan bagi memastikan pengeluaran pucuk baharu dan juga pengeluaran bunga. Pemangkasan juga penting untuk membuang ranting-ranting yang berpenyakit dan mewujudkan aliran udara yang baik.
* Baja dengan menggunakan baja organik dan baja kimia.Bagi baja organik kekerapan adalah dua minggu sekali manakala bagi baja kimia sebulan sekali. Boleh guna baja butiran biru dan merah yang mempunyai unsur K yang tingi. Biasanya sebanyak 25gm setiap pasu atau satu sudu makan.
* Memerlukan cahaya matahari penuh. Elakkan persekitaran yang lembap. Pengudaraan persekitaran yang tidak baik akan menyebabkan penyakit yang disebabkan oleh kulat dan bakteria

 

Monday, September 23, 2013

telur oh telur




Telur dan Inkubator

Kejayaan Menetaskan Telur Dengan Inkubator

Tidak semua telur yang dimasukkan ke dalam inkubator akan berjaya ditetas. Bagi pengusaha yang baru belajar menggunakan inkubator, sudah pasti mudah berputus asa dan menyalahkan inkubator. Sebenarnya, bagi pengusaha-pengusaha baru, jika 40%-60% telur berjaya ditetas, sudah memadai untuk dikatakan sebagai berjaya!
Bagi yang telah berpuluh-puluh tahun berkecimpung dalam bidang ini, belum tentu mereka dapat menetaskan 100% telur-telur tersebut.Betul tak?
Daripada perkongsian maklumat bersama pengusaha-pengusaha didapati beberapa perkara yang perlu diberi perhatian untuk memaksimakan peratusan tetasan telur.
Antaranya ialah:
1.Telur mestilah bersih, kering dan bebas hama. Telur yang kotor dan basah dikhuatiri takkan menetas. Kalau boleh cuci kulit telur sampai bersih dengan kain kesat atau kertas pasir halus tapi pastikan tidak digosok terlalu kuat hingga retak atau kulit menjadi nipis.Kalau tuan-tuan pernah tengok telur kotor & basah yang boleh menetas tolong beritahu saya!

2. Telur tidak boleh dibiarkan lebih seminggu dari tarikh telur keluar dari rahim ibu ayam. Kalau tuan-tuan pernah berjaya tetaskan telur yang terbiar lama sila maklumkan kepada saya!

3. Kedudukan inkubator mestilah di tempat yang tertutup supaya suhu persekitaran terkawal. Bebas dari pancaran matahari dan tiupan angin. Bayangkan inkubator itu seperti ibu ayam yang sedang mengeram. Sudah tentu dia tidak suka mengeram di tempat yang terang dan terbuka. Betul tak?

4. Pastikan inkubator bebas daripada kuman,hama dan seumpama dengannnya.

5. Set suhu pada termostat hingga bacaan termometer berada antara 38-40 C sebelum memasukkan telur. Julat yang terlalu besar kurang bagus. Seeloknya lampu terpadam bila suhu naik sehingga 39 C atau turun sehingga 37 C.

6. Kelembapan inkubator perlu dikawal. Inkubator manual yang menggunakan bekas air untuk mengawal kelembapan perlu sentiasa mempunyai air. Kereta kita pun perlukan air bateri kan? Kalau air bateri kering apa akan jadi?

7. Peneropongan telur perlu dibuat pada hari ke-3, ke-14 dan ke-18 untuk memastikan berlakunya persenyawaan. Boleh dibuat secara manual dengan meneropong dengan “torch light” di tempat gelap. Kalau nampak ada urat-urat merah tu, INSYAALLAH tanda-tanda kejayaan!

8. Telur perlu diputar sekurang-kurangnya 3 kali sehari bagi memastikan embrio tidak melekat pada kulit dan keseluruhan telur mendapat kepanasan yang sekata. Kalau rajin, boleh alih setiap 3 jam untuk hasil yang lebih baik kerana ada penternak yang mendapat penetasan telur 90% dengan cara ini. Telur tidak dialih pada hari ke-18 dan pastikan bahagian merekah berada di atas kerana waktu itu anak ayam dah mula nak keluar. Kalau alih nanti takut cecair tumpah.

9. Kadangkala kita tengok ibu ayam meninggalkan telur tanpa dieram selama beberapa ketika untuk cari makan atau berguling-guling di atas pasir. Tingkahlaku tersebut ialah untuk mendinginkan telur. Kita boleh meniru aksi tersebut dengan membuka inkubator selama 10-15 minit atau keluarkan telur tersebut untuk diteropong.

10. Menjelang hari ke-18, kelembapan perlu ditambah untuk memudahkan pemecahan cengkerang.

11. Bila anak ayam dah keluar, ia perlu dibiarkan sehari semalam tanpa makan dan minum di dalam inkubator untuk mengeringkan bulunya sebelum dialih ke kotak D.O.C (Day of Chicken) yang dipasang lampu sebagai sumber pemanas. Boleh guna lampu 5 watt.
INSYAALLAH semoga rezeki kita diberkati. Tanda-tanda rezeki yang berkat ialah semakin rezeki bertambah, semakin kuat kita beribadat. Bukannya bila ayam-ayam bertambah banyak, kita semakin sibuk hingga tak sempat nak sembahyang.

Inkubator atau Alat Penetasan Telur Ayam

Salam semua,

Aku start belajar pasal alat penetasan telur ayam ni sejak bulan Julai 2009. Mula-mula ingat senang je nak tetaskan telur ayam. Bila dah dapat inkubator baru aku tau rupa-rupanya susah jugak nak menjaga telur ni dari mula telur ni keluar dari ibu ayam hingga menetas. Walaubagaimanapun lepas aku kenal dengan sifu aku, Saiful dari citypullagro barulah aku berjaya menetaskan anak ayam dan membesarkan anak ayam.

Sebenarnya ada benda mudah yang menjadi sukar bila kita kurang faham tentang inkubator. Contohnya masa nak pusingkan telur ayam tu, sebelum ni kalau ada 50 biji telur ayam dalam inkubator maka aku akan pusingkan satu-satu dengan berhati-hati. Mahu berpeluh aku pusingkan telur ayam tu, yelah... setiap hari kalau boleh nak kena tiga kali pusingkan telur ayam tu. Lepas jumpa Saiful baru aku tahu cara mudah pusingkan telur-telur ayam tu, buat macam main mahjong tu aje.. Tak sampai 30 saat dah siap pusing.

Selain tu, antara yang penting ialah candling sebab nak tengok telur ayam tu ada benih atau tak. Mula-mula aku guna tong biskut kosong then letak lampu... Memang susah jugaklah nak nampak, lama-lama aku guna lampu suluh je... Lagi satu kerja yang sukar menjadi mudah. Bagi yang dah expert dengan pegang telur pun tahu sama ada telur tu ada benih atau tak.

Lepas dah menetas, penjagaan anak ayam pun penting dalam masa 2-3 hari pertama. Aku dulu tengok anak ayam tu susah nak berjalan dan asyik jatuh je aku ingat anak ayam tu lemah tak makan. Aku yang baik hati ni pun bagilah anak ayam tu makan dan minum. Itu adalah satu perkara yang paling tak wajar dilakukan. Anak ayam yang baru je menetas memang masih lemah dan belum kuat kakinya untuk berjalan. Lepas 2-3 hari dalam inkubator bulu anak ayam akan kering dan dah boleh berlari-lari dalam inkubator.

Lagi satu perkara tak wajar yang aku buat ialah tolong anak ayam tu menetas dengan tolong kopek sikit-sikit telur ayam tu lepas anak ayam mula menebuk. Ini adalah tak patut dilakukan sama sekali pada pendapat aku. Anak ayam tu belum keluar sebab belum masanya lagi dia keluar walaupun dah berjam-jam dari masa mula menebuk. Oleh itu, apa yang perlu kita buat hanyalah memerhatikan saja atau biarkan sahaja anak ayam itu menetas dengan sendiri.

Aku tulis semua ni bukan ape, sekadar berkongsi pengalaman yang aku ada dalam bidang penetasan telur ni. Aku amat berpuas hati bila lihat anak ayam tu membesar depan mata aku sendiri. Bagi aku, segala perkara di dunia ni jika kita ada ilmu yang cukup pasti kita berjaya melakukannya. Bagi aku, untuk penetasan telur ayam aku dah berjaya. Sekarang aku tolong orang kampung aku tetaskan telur ayam, itik dan angsa. Itik dan angsa ni masih lagi dalam proses pembelajaran sebab aku belum lagi berjaya menetaskan telur itik dan angsa. Aku amat berterima kasih pada akak yang sudi bagi telur angsa dan itik untuk tujuan pembelajaran aku. Sebagai balasan setiap telur ayam/itik/angsa yang akak tu bagi jika menetas aku tak ambik upah apa pun, semuanya aku berikan pada akak tu.

Setakat ni dah beratus ringgit jugalah aku dapat hasil daripada penjualan anak ayam kampung ori, sebab tu sekarang aku nak start projek penetasan anak ayam kampung ori. Aku harap dengan pendedahan aku pasal penetasan telur ni mampu membantu mereka-mereka yang baru atau bakal membeli inkubator. Jika ada sesiapa yang ingin membeli inkubator bolehlah melawat blog citypullagro . Aku cadangkan citypull sebab saudara Saiful tu menjual inkubator dengan harga yang paling rendah pernah aku jumpa dengan rekabentuk inkubator yang menarik dan menggunakan teknologi force air. Bukan setakat dari Semenanjung Malaysia, malah mereka dari Sabah dan Sarawak pun ada membeli inkubator dari beliau.

Dibawah aku sertakan perkara yang perlu dan yang jangan dibuat semasa melakukan kerja-kerja penetasan telur menggunakan inkubator:

Yang perlu dibuat:-

1. Pusingkan telur 2-3 kali sehari.
2. Periksa air dalam bekas/dulang jika inkubator anda adalah daripada jenis still air.
3. Tuliskan hari terakhir telur menetas. Paling lewat anak ayam akan menetas pada hari ke
21 sejak dari hari telur dimasukkan dalam inkubator.
4. Lakukan candling pada hari ke-6.
5. Pastikan telur kurang dari 7 hari dari hari telur keluar dari ibu ayam.
6. Pastikan gunakan pensel untuk menulis tarikh pada telur.
7. Pastikan anak ayam yang dikeluarkan daripada inkubator diletakkan di bawah mentol
lampu biasa.
8. Sentiasa periksa suhu inkubator, boleh terjadi kes dimana anak ayam yang menetas mati
akibat suhu yang terlampau panas. Ada juga kes dimana inkubator di off tanpa kita sedari.

Yang jangan dibuat:-

1. Jangan basuh telur ayam dengan air.
2. Jangan tulis tarikh pada telur dengan marker pen, kaler magic atau apa-apa selain dari pensel. Bagi yang dah terguna marker boleh je teruskan letak telur dalam inkubator, kuasa Allah takde sape mampu menghalang. Nanti lepas 21 hari boleh kongsi result sama-sama.
3. Jangan lupa pusingkan telur.
4. Jangan kopek kulit telur ayam apabila anak ayam mula menebuk. Tapi terpulanglah jika nak bantu juga, tak salah... tapi risiko tanggung sendirilah ye.
5. Jangan paksa anak ayam yang umur sehari dua untuk makan dan minum.
6. Jangan guna mentol/lampu energy saver untuk anak ayam sebab lampu energy saver tu
biasanya tidak ada haba yang mampu memanaskan anak ayam.
7. Jangan biarkan telur yang sudah melebihi 21 hari di dalam inkubator anda. Anda akan terdedah risiko telur tersebut meletup di dalam inkubator jika membiarkan telur yang sudah melebihi 21 hari masih berada di dalam inkubator. Kalau telur dah mmeletup tu hurrrrmmmmm dia punya aroma memang boleh pengsan!!!! Hehehehe... Aku dah terkena dua kali.. Cooobaaannn!!!

Apa apa pun, ini hanyalah perkongsian ilmu yang aku ada. Moga mampu menjadi panduan. Anda semua boleh juga melakukan kajian untuk meningkatkan peratusan telur ayam menetas. Aku banyak belajar dari saudara Saiful, citypullagro tentang inkubator ni.


AMARAN!!!! Jika telur ayam anda tiada benih setelah dicandling, walaupun penjual inkubator anda memberitahu inkubator yang dijual mempunyai tahap penetasan 100% maka tidak akan menetas jualah telur ayam itu, melainkan dengan kuasa Allah...

Errr... aku confuse juga bila ada orang bertanya kadar penetasan telur untuk setiap inkubator... oppsss!!!!
PROSES PENGERAMAN TELUR MENGGUNAKAN INKUBATOR
Inkubator adalah sebuah mesin yang direka bagi menggantikan proses pengeraman oleh induk haiwan yang mana ia mempunyai satu sistem kawalan bagi mengawal suhu, kelembapan dan keadaan lain yang diperlukan bagi menetaskan telur haiwan tersebut.

Biasanya bagi telur unggas seperti ayam, itik dan sebagainya , suhu yang di gunakan adalah sekitar 37.5 – 39.5oC dalam tempoh pengeraman yang berbeza bagi setiap spesis. Pada hari ini, inkubator digunakan secara meluas dalam industri penternakan sama ada kecil, sederhana atau besar.

MENGAPA PERLUKAN INKUBATOR ?
  1. Induk/ayam betina akan bertelur sepanjang tahun tanpa perlu melalui tempoh pengeraman, ini akan menambah kuantiti telur yang dihasilkan.
  2. Kadar tumbesaran dan waktu penetasan anak ayam boleh diseragamkan, anak ayam yang menetas serentak juga dapat menjimatkan ruang didikan kerana tiada ibu ayam diperlukan, ini memudahkan proses penternakan.
  3. Kurang ancaman dari pemangsa seperti biawak, ular, monyet, musang dan sebagainya serta terlindung dari kesejukan akibat persekitaran semulajadi.
  4. Ancaman pembawa penyakit seperti bakteria, kulat, hama, serangga, semut dan sebagainya dapat dikurangkan.
  5. Kurang risiko kerosakan telur akibat induk/ibu ayam, seperti telur pecah dipijak, dipatuk dan dimakan, mengeram ketika bulu basah, telur tidak tereram akibat saiz badan induk yang kecil, telur/sarang ditinggalkan dan sebagainya.
  6. Dapat menyelamatkan telur-telur yang ditinggalkan oleh induk/ibu ayam ketika tempoh pengeraman masih belum tamat contohnya ditinggalkan pada hari ke-15 dan sebagainya.
TEMPOHMASA
Mesin inkubator tersebut dapat keluarkan anak ayam sekitar 200 ~ 230 ekor setiap pusingan. Tempoh tetas adalah 21 hari. Pada hari ke-20 anak telah menebuk, dalam tempoh 24 jam anak ayam akan menebuk sekeliling telur dan penetasan berlaku.

  

 Harga dedak melambung?
Salam semua,
Teman nak berkongsi sedikit mengenai harga dedak dipasaran negara kita yang selalunya membuatkan penternak menjadi gelisah dan kadangkala macam dah nak putus asa. kalau dulu2 dalam lingkungan 4-5 tahun dahulu harga dedak dalam lingkungan RM30-40 seguni tapi skang teman percaya dah mencecah lebih dari RM 100 kan? Mungkin harga ini agak berbeza dari tempat anda berada sekarang. Apa2 pun harganya memang sekarang macam tak berbaloi tambahan kita yang menternak  secara kecil2an dan hanya membeli secara runcit dengan jumlah ynag kecil. Harganya pasti akan sangat tinggi.

Teman duk tercara2 juga apa puncanya..adakah ini adalah satu konspirasi orang tengah atau pengeluar untuk mendapat keuntungan segera atau ianya melibatkan pemain besar ynag mengimport atau menghasilkan makanan ini. Akhirnya dapat teman simpulkan dengan sebab2 seperti yang teman listkan dibawah.

1. Negara pengeluar seperti India dan China kini mengurangkan eksport produk ini bagi menampung keperluan dalam negara mereka sendiri berikutan permintaan yang sedang meningkat dan peningkatan taraf ekonomi negara mereka. Apabila jumlah eksport atau jumlah pengeluaran kurang dari jumlah permintaan, harga jagung ini akan meningkat.

2. dengan kenaikan harga minyak, negara2 maju dan negara yang terlibat telah memproses jagung kepada etanol( bahan bakar) yang seterusnya meningkatkan permintaan kepada jagung ini berlipat ganda dan mengurangkan stock simpanan jagung dunia. Akhirnya suasana kekuragan bahan ini menekan pasaran dan harga akan melambung tinggi.

Seperti yang semua orang tahu, dedak ayam mengandungi hampir 50% jagung dalam pembuatannya. Manakala dalam pembuatan palet makanan ikan pula pengeluar akan menggunakan jagung jenis tepung atau kisaran halus dalam risipi mereka. Kebergantungan kita terhadap jagung untuk menternak adalah sangat kritikal. Oleh itu kos makanan yang sangat tinggi terpaksa ditelan bulat2 oleh penternak dan kadar keuntungan pada pengujungnya adalah sangat nipis atau lebih teruk lagi langsung tak pulang modal.

Namun terpikirkah kita yang sebenarnya kita sangat bertuah kerana rata2 tanah dinegara kita sangat subur dan sangat sesuai untuk kita menanam sendiri jagung ini. Biasanya orang kita kalau nak menanam jagung lebih mengira untuk menjualnya sebagai bahan hiliran makanan kepada manusia tetapi bukan untuk ternakan. Mungkin anggapan jagung ini terlalu berharga dan lebih menguntungkan kalau kita menjual sebagai makanan manusia.

Kita juga mungkin berpendapat yang jagung yang akan kita tanam ( mungkin jagung manis) tak sesuai untuk diberi makan kepada ternakan. Kita juga beranggapan yang jagung kering yang kita beli untuk ternakan adalah dari jenis khas atau istimawa untuk ternakan sahaja. Yang paling silap sekali kita beranggapan yang kita akan mendapat lebih untung sekiranya kita membeli seguni (rm50) dari pada kita menanam sendiri.

Cara terbaik adalah kita perlu menternak dengan menanam sendiri jagung ini kerana 50% kebergantungan makanan ternakan. Cara penanaman jagung adalah sangat mudah dan hanya memerlukan kos yang minima. Cuma cara pengurusan kita yang diperluaskan bagi memastikan jumlah jagung yang dihasilkan cukup dan mampu untuk menampung keperluan ternakan kita.

Kita mungkin tertanya soalan seperti dibawah:

1. Kat mana nak tanam?
-kita leh tanam kat keliling reban atau kawasan lapang terbiar. paling teruk pun kita leh tanam kat tepi jalan yang kurang trafik.

2. Kat mana nak carik benih?
-beli je kat pengeluar benih. tapi beli secara pukal.. baru murah.. aritu beli kat mardi sekilo benih baru rm 10 tak silap.. sekilo banyak tu...

3. macam mana nak tanam?
paling senang.. buat batas kecik, gemburkan ngan tahi ayam, tunggu kejap, masuk benih pastu siram..

4. Abih berapa lama nak tuai?
alah.. dalam 3 bulan leh tuai dah.

5. nak biar semua semua putik tumbuh ke nak biar satu je?
kalau elok biar satu je yg tinggal.. yg bahagian bawah sekali.. yg lain petik masa ngah kecik n leh jual sebagai baby corn.. ( putik jagung)

6. cam mana nak buat jadi bijik?
masa lagi seminggu nak tuai tu potong pokok di bahagian atas buah jagung.. daun yg dipotong tu leh buat makanan samada diperam atau dibagi terus. Pastu bukak kulit jagung tu tinggalkan tongkol jagung je. Pokok ngan jagung yg dah togel tu dibiarkan kering sendiri kat pokok. dah kering terus petik n leh simpan dulu.
pastu.. bila nak pakai just kopek ja biji tu dari tongkol.. leh guna teknik gesel sesama tongkol atau buat alat pelerai dia.
kalau nak jadi halus leh anta pi kedai untuk kisar atau kalau ada modal beli pengisar manual tu ( dalam rm 200je).
Pastu nak buat dedak ayam, leh proses dedak sendiri atau bagi terus kepada ternakan.

7. Camana nak pastikan stock selalu ada?
Tanam secara berperingkat atau tanam byk sekali dan simpan selepas kering. Jagung kering tu leh tahan sampai 2-3 bulan kalau cara simpannya betul..( lebih lama dari tu pun leh)

8. Ada cara mudah lagi dari tu tak selain dari tanam sendiri?
- ada.. takyah menternak. lagi mudahkan? hehehe

So itu jelah celoteh teman pada kali ini.. nak buat camana, untuk hidup bernafas dengan harga yang melambung skang ini, terpaksalah kita menjadi petani jagung jugak walaupun kita hanyalah penternak.. Jangan lupa nak disulamkan dengan rumput napier agar ternakan kita dapat khasiat yg mencukupi untuk tumbuhsaran yang baik.





Tuesday, September 10, 2013

PETUA SELSEMA ........ ADOIIIYAI

SEGI PETUA
 1. Sapukan dengan Minyak Bawang Putih
Cara membuat minyak bawang putih -Panggang bawang putih dgn kulit sampai masak atau kulitnya sudah hitam, kemudian lenyekkan pada minyak, sapu di dada anak ketika batuk selsema..

-Bawang putih juga sbg antibakteria n antivirus..info khasiat bawnag putih selebihnya boleh rujuk http://allmedmedia.com/garlic-health-benefits/

2. Petua Garlic socks : 
Letakkan bawang putih pada stokin anak. Pakaikan anak stokin berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang- lubang, kemudian ambil sehelai lagi stokin masukkan bawang putih yg telah ditumbuk tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih). Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt gambar di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.

Untuk anak yg lebih dewasa, boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs.Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time!
3. Petua bawang merah

Potong bawang merah kepada 2 dan letakkan di tepi bantal anak, buat selama 3 hari berturut. Bawang akan meng'absorb' semua virus2 di udara. Bawang yang terdedah tadi jangan di gunakan didalam makanan kerana dikuatiri memudaratkan.

Sunday, August 25, 2013

CARA BUAT PERANGKAP NYAMUK MUDAH DAN SENANG.

CARA BUAT PERANGKAP NYAMUK MUDAH DAN SENANG.

Apa yang kita perlukan ialah:

200 ml air 50 gram gula perang, 1 gram yis ( yis ibu roti, boleh dibeli di pasar raya ) dan 1 botol plastik 2-liter.

Bagaimana caranya:

1. Potong botol plastik (jenis PET) pada separuh. Simpan bahagian leher

2. Campurkan gula perang dengan air panas. Biarkan sejuk. Apabila sejuk, tuangkan di separuh bahagian bawah botol.

3. Tambah yis. Tidak perlu untuk bergaul. Ia akan menghasilkan karbon dioksida.(Nyamuk tertarik dengan karbon dioksida)

4. Letakkan bahagian corong, terbalik, ke dalam separuh botol tadi.

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, dan letakkan di beberapa sudut rumah anda.

Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk dan nyamuk yang mati di dalam botol.

Di samping membersihkan rumah , tapak pembiakan nyamuk dan nyamuk, kita boleh menggunakan kaedah ini dalam: Sekolah, taska, Hospital,kedai, ladang, dan lain-lain .

Silakan SHARE untuk ramai Mencuba!

Tuesday, June 25, 2013

Sifat pokok Gharqad


Sifat pokok Gharqad


 

Kawasan penanaman pokok yahudi di wilayah Palestine:

1. Hutan laut tengah dan hutan semak belukar (2209 spesies).
2. Padang rumput dan hutan semak belukar (1434 spesies).
3. Semak belukar yang berumput (1062 spesies).
4. Padang pasir (1058 spesies).
5. Tumbuh-tumbuhan hijau di Gunung Hermon (991 spesies).

Al-'Ausaj atau Gharqad, si pohon Yahudi

Nama Latin: Lycium shawii roem, nama lain Lycium arabicum schwiein fex, dan Boiss lycium persicum miers.

Nama pohon yang dikenali: Ausaj, Gharqad  Sahnun, dan pohon Yahudi. dinamakan demikian (Gharqad), kerana sebagaimana yang disebutkan dalam hadis yang mulia, Rasulullaah saw bersabda tentang peperangan majdaliun (Armageddon), Yahudi akan bersembunyi di balik pohon apa saja, dan pohon-pohon tersebut akan menyingkap kewujudan mereka dengan mengatakan, "Ada Yahudi sedang bersembunyi di belakangku, kemari dan bunuhlah dia! "Kecuali pohon Gharqad  ia tidak mahu menunjukkan kalau ada Yahudi di balik mereka. Wallaahu a'lam.

Sifat pokok Gharqad

Pohon yang berduri keras dan durinya beracun, tingginya biasanya mencapai 1-2 meter, tetapi saya dengan mata kepala sendiri melihat sebahagian pokok ini di Bukit Saina tingginya mencapai 5 meter.

Akarnya mengeluarkan duri dan zaghab (bulu), khususnya pada bahagian hujung. Daunnya berbentuk seperti sudu kecil, berwarna hijau segar, biasanya sekumpulan 3 daun dilengkapi dengan duri-duri di sampingnya. Sedangkan bunganya berwarna putih kebiru-biruan, dan buahnya berwarna merah bersaiz dengan biji buah Himsh, lebih kurang seperti itu.

Masa bunga dan berbuah: pada musim bunga dan musim panas.

Manfaat perubatan: untuk merawat penyakit tidak boleh buang air, dan buahnya bermanfaat untuk merawat penyakit usus besar dan untuk merawat penyakit kuning.

Pokok ini selalu berdaun di sepanjang musim, sedangkan pertumbuhannya mengalami pembaharuan pada selang antara bulan Mac-April, bunganya berbentuk buqiyyah (seperti terompet), dengan warna merah lembayung (violet) cerah, atau putih dengan lima daun, buahnya bulat dengan warna oren atau merah , lebih kecil daripada biji Himsh (dalam bahas Inggeris: chick-pea), buahnya boleh dimakan, tetapi rasanya masam seperti tomato. Seekor unta jika sakit akan mencari dan datang pada pokok ini untuk dimakan.

Pada musim bunga, pokok ini dipenuhi oleh burung, dan burung pemangsa kecil seperti shurad menggunakannya untuk menyimpan mangsa di duri-durinya.

Pohon yang hidup untuk masa yang lama, tingginya kira-kira 2 meter, daun-daunnya seperti lingkaran, diselingi oleh duri-duri tajam, bunganya putih pucat dengan saiz kecil, buahnya merah dan kecil seperti tomato. Disebut dengan al-Misha ', ia adalah makanan kesukaan burung hubara (jenis burung berbadan besar dan berkaki panjang).

Dialah pokok Yahudi yang sekarang ini Bangsa Yahudi beramai-ramai menanamnya, kerana disebutkan kelak di akhir zaman, batu dan pokok-pokok boleh bercakap, mereka berkata, "Wahai muslim, ini ada Yahudi sedang bersembunyi di belakangku, kemari dan bunuhlah dia!" Kecuali pokok Gharqad
wallaahu a'lam

Monday, June 24, 2013

Sumber Mata Air Telaga Zam Zam


Sumber Mata Air Telaga Zam Zam

Telaga Zamzam ialah telaga biasa yang terletak di dalam Masjidil Haram di Makkah, hampir dengan Kaabah, tempat paling suci dalam Islam. Telaga zam-zam merupakan satu-satunya sumber air bersih dari bawah tanah di Mekah satu ketika dahulu. Telaga zamzam dalamnya 30 meter sahaja dan kedalaman air hanya 3.32 meter. Terdapat beberapa punca mata air di bawah 13 meter.

Ujian mengeluarkan air pada kelajuan 8000 liter/second selama tempoh 24 jam menunjukkan paras air surut dari para 3.23 meter kepada 12.72 meter dan kemudian 13.39 meter, selepas itu paras air kembali normal ke paras 3.9 meter selepas 11 minit.

Kerajaan Arab Saudi yang menjaga bumi Hijaz dan Mekah melarang air zamzam daripada dieksport. Air zamzam hanya boleh dibotolkan dan boleh didapati di kebanyakan negara kini. Air zamzam yang dibotolkan ini tidak lagi 100 % tulen, telah dicampurkan dengan air sumber lain atau mungkin telah tercemar. Ada yang mengambil kesempatan dengan menjual pada harga yang tidak munasabah.
Berikut beberapa gambar punca mata air zam zam: